Древен череп с дупки в слепоочните кости, изглежда, е най-ранното доказателство за хирургия на ушите, с което разполагаме. Останките, за които се смятат, че принадлежат на жена, демонстрират „първата известна радикална мастоидектомия в историята на човечеството“.

Възпалението и инфекцията на мастоидната кост може да е следствие от инфекция на ухото и преди възхода на медицината, често завършва със смърт. Авторите на новия научен труд, публикуван в изданието Scientific Reports, пишат, че по древния череп са открити следи от хирургическа намеса именно срещу подобно заболяване, както и доказателства за костна регенерация, което подсказва, че праисторическата жена е преживявала процедурата.

Любопитните скелетни останки са намерени в погребална камера в Бургос, Испания, в която има още приблизително 100 други тела. Тя е построена през четвъртото хилядолетие пр. Хр. Това означава, че черепът е на около 5300 години, пише The History Blog.

Черепът е счупен, но неврокраниумът е непокътнат. Доста зъби липсват, а щитовидният хрущял показва признаци на вкостеняване, което означава, че жената е починала в напреднала възраст. Компютърна томография разкрива, че и двата ушни канала са променени по хирургически път. По всяка вероятност това се е случило чрез трепанация – стара хирургическа техника, при която в човешкия череп се пробива или издълбава дупка.

Мястото, където черепът е открит. Източник: S Díaz-Navarro et al. 2022, Scientific Reports. CC BY 4.0

Изследователите обаче не могат да кажат със сигурност какъв инструмент е използван по време на операцията. Най-вероятно става дума за остър предмет, с който са извършвани кръгови движения. Няколко проучвания обаче показват, че при извършването на трепанация (и обгарянето на самата рана) са използвани каменни инструменти, нагорещени на огън.

И по-рано специалисти са откривали следи от мастоидит при палеопатологичните анализи на древни черепи, но това е първият (доколкото е известно на авторите на новия научен труд) със следи от трепанация.

Анализът разкрива, че хирургическата процедура е извършена и на двете уши, като първо е пробита дупка в дясното. За това подсказва ушната патология – тя е достатъчно тревожна, че да изисква по-скорошна интервенция. Праисторическата жена преживява тази процедура. Кога обаче е пробито и лявото ухо? Дали това е станало малко след първата процедура или няколко месеца (дори години) по-късно? Учените не могат да отговорят на този въпрос въз основа на доказателствата, с които разполагат в момента.

Източник: The History Blog