Група учени от Южния методистки университет в Далас (щата Тексас, САЩ) разкриха, че бракът може да навреди на здравето по един тривиален начин - чрез напълняване, съобщи ScienceDaily.

В продължение на четири години изследователите водени от психолога Андреа Мелцер са проследили живота на 169 новобрачни двойки, сключили брак за първи път. Резултатите сочат, че съпрузите от двата пола, които са доволни от брака си, с времето наддават повече килограми, в сравнение с хората, които са по-малко удовлетворени от семейния живот. В същото време брачно неудовлетворените са най-успешни в запазването на здравословното си тегло. Обяснението, което учените дават за тази зависимост би трябвало да звучи тревожно за всеки семеен човек.

Според психолозите хората, които са доволни от своя брак губят мотивация за привличането на нови партньори, „махват с ръка” и спират да полагат грижи за физическата си форма. Обратно, съпрузите, които не са удовлетворени от брака си по-често обмислят развод и поддържат формата си, за да са готови за евентуален нов партньор.

При всички случаи, независимо дали бракът е щастлив наднорменото тегло е предпоставка за всевъзможни здравословни проблеми, вариращи от високо кръвно до диабет, сърдечни заболявания и рак. Тези резултати са в противоречие с цяла поредица от изследвания, според които женените хора са по-здрави, живеят по-дълго и не на последно място, правят повече и по-добър секс. Настоящото проучване обаче подсказва, че здравословният ефект от брака съвсем не е безусловен.

След всичко това е важно нещата да бъдат поставени в перспектива. Ако става дума за семейни отношения истинският убиец (в пълния смисъл на думата) е не бракът, а разводът. Безусловно доказан факт е, че независимо от живота след развода, това събитие увеличава многократно смъртността сред разведените и намалява продължителността на живота им. Най-тъжният факт в това отношение обаче се крие в дългогодишното изследване The Longevity Project („Проект Дълголетие”) започнато през 1921 г. от психолога Луис Търман в Университета Станфорд. То проследява в детайли живота на 1500 американци от раждането им до тяхната смърт. Един от неговите изводи е, че при равни други условия децата на разведени родители живеят с пет години по-малко от децата израснали в оцелели семейства. Всъщност, разводът повлиява на децата по-тежко от смъртта на родител, се казва в The Longevity Project.