Открих един невероятен наркотик, който незабавно променя настроението ми от лошо към добро, от добро към чудесно и от чудесно към фантастично. Той не само е легален, но е и безплатен – и май няма никакви странични ефекти.

Казвам се Дейв и съм пристрастен към благодарността.

Пътят ми към пристрастяването започна, когато интервюирах лидери като директора на „Белфор” Шелдън Йелън и Гари Чесик от „Чесик Ресторант”. Те не просто говореха за силата на благодарността, но и я практикуваха ежедневно.

После работих в тясна близост с моя приятел предприемач Анди Коен, който изгради цяла империя за недвижимо имущество върху основата на благодарността и услугите. След това срещнах основателя на некомерсиалната организация „Дарителите избират” Чарлз Бест, който буквално бе успял да изчисли коефициента на възвращаемост на благодарността в специално контролирано проучване.

Подобно на всяка зависимост, и моята започна с установяването на дребни навици. Започнах с изпращането на една благодарствена картичка седмично. Днес пиша по три всяка сутрин, докато пътувам с влака към работа.

Експертът по щастието Шон Арчър ме научи колко е важно всяка сутрин да си записвам три неща, за които съм благодарен. Започнах да правя и това. Професорът от колумбийската бизнес школа Шрикумар Рао пък сподели с мен вълшебния ефект от това да си припомням по пет неща, за които съм благодарен, преди да си легна вечер. Сега правя и това.

Преди няколко седмици загубихме важен партньор, който приключи договора си с нас. На следващата сутрин се чувствах страшно депресиран и нямах настроение за благодарствени картички. Все пак се насилих и когато завършвах третата, вече се чувствах много по-добре и изпълнен с надежда. Всъщност е физиологически невъзможно да изпитвате благодарност и гняв или скръб едновременно.

Миналата седмица тичах на пътечката у дома и на десетия километър започнах да усещам изтощение. Не можех повече, но ми се щеше да изтичам 12 километра. Затова през следващите 10 минути започнах да казвам на глас всички неща и хора, за чието присъствие в живота си съм благодарен. Когато стигнах до 150 души, видях, че съм постигнал целта си.