На някои хора са им нужни само дни, за да разберат, че искат да споделят живота си с някого; на други – години, докато се решат на тази сериозна и важна стъпка.

Когато и да сте сключили брака си, със сигурност не очаквате да се разпадне след година, нали? Ето обаче някои признаци, че това e твърде вероятно да се случи.

1. Партньорите са прекалено привързани един към друг.

Само по себе си привързаността е чудесно нещо, но в определени граници. Ако в началото на своите интимни отношения двамата са почти неразделни и направо вкопчени един в друг, то психолозите казват, че вероятността да се разделят впоследствие е твърде голяма поради разочарованието, че не могат да възстановят първоначалните силни емоции.

2. Родителите са неизменна част от картинката.

Да имате подкрепата на родителите си е прекрасно. Когато обаче родителите се месят прекалено в семейния ви живот, това е нож с две остриета. Колкото и да си повтаряте, че вие си знаете най-добре няма как да не се влияете, ако някой от вашите изръси някой хаплив коментар по отношение на партньора. Възможно е да се посее зрънцето на съмнението, което с времето да се превърне в истински бурен.

3. Лошият съвместен сън.

Не робувайте на стереотипите, че партньорите трябва да спят непременно в едно легло, иначе връзката им не била силна. Много по-опасно за връзката е лошият сън. Ако партньорът ви хърка и това ви пречи да спите; ако партньорът ви говори насън или ако просто ви е неудобно да делите леглото си с друг човек, е много по-здравословно да се отделите и да спите в различни легла и дори в различни помещения.

4. Негативното отношение към приятелите на другия.

Едва ли ще харесате всички приятели на партньора си, но трябва да им дадете шанс. Дори да остане някой, когото категорично недолюбвате, задайте си два въпроса: първо, колко важен е този човек за половинката ви; какво е видял у него, за да е толкова важен? След това се опитайте да не говорите против него или поне подбирайте внимателно думите си. Ако ви е трудно да се сдържате, представете си, че партньорът ви ненавижда вашия най-добър приятел/ка, как бихте ле почувствали?

5. Тонът, с който говорим.

Със сигурност сте го чували и това е наистина така. Учените са провели експеримент, в който различни двойки си казват едни и същи неща, но с различен тон. Степента на раздразнение при тези, които говорят на висок глас или назидателно, е в пъти по-голяма в сравнение с онези, които говорят спокойно, премерено. Така че повярвайте в максимата: не е толкова важно какво казваме, а как го казваме.

Цветелина Велчева