В България има достатъчно хранителни стоки. Българските производители имат капацитет да задоволят потреблението в страната от месеци до години, дори и да няма нова реколта. Това стана ясно по време на извънреден брифинг в Министерски съвет на земеделския министър и представители на браншовете от хранително-вкусовата промишленост след като се появиха първи информации за настъпила паника сред населението и масово изкупуване на стоки от първа необходимост като различни видове храни, санитарни материали и пр.

„Искаме да ви уверим за пореден път, че българските производители на храни са изключително конкурентоспособни, че тяхното производство, без един отрасъл, задоволяват вътрешното потребление като обеми. Имат ресурси от месеци до 2 години, дори да няма нова реколта, да задоволят вътрешното потребление“, заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. 

България е сред основните производители на пшеница в света и наличността в момента е 1,7 милиона тона. За вътрешно потребление това можело да стигне за повече от 1 година. Над 2 млн. тона е наличността на царевицата, а за вътрешни нужди можем да издържим над 2 години. Относно производството на олио в предприятията имат налична суровина за производството на олио поне за 3 месеца. А неизтъргуваният слънчоглед като наличност е поне за 1 година. 

Освен това, българската консервна промишленост създава два пъти повече от необходимото количество за населението ни. Индустрията за бутилиране на вода и безалкохолни напитки също има достатъчен капацитет, за да реагира на нуждите на българите.

„Всяко презапасяване би могло да повлияе върху финансовия бюджет на домакинствата и това би довело до изхвърhttps://www.manager.bg/ляне на храна. Всичко това е излишно“, добави министър Десислава Танева.  

Председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева увери, че в бранша няма никакви поводи за паника. Към момента няма производител в България, който е притеснен дали ще му стигне суровината. Около 2 години може да се издържи без наличието на нова реколта, отбеляза тя.

Председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров също гарантира, че няма никакви поводи за притеснение за изхранването на българите, особено с млечни продукти.

Месопреработвателната промишленост също е с нужните запаси, на този етап няма място за притеснения в тази посока, каза Дамян Вътев от Асоциацията на месопреработвателите в България.

Риба имаме поне за година, съобщи Йордан Господинов от сектор "Рибарство".

Никакви притеснения няма за сектора на консервната промишленост у нас, той произвежда два пъти повече от нужните за страната количества консервирани плодове и зеленчуци, термично обработени, замразени и сушени, посочи и  Антоанета Божинова от консервната промишленост.

Жана Величкова - от сектор "Напитки и води", също увери, че българската безалкохолна индустрия разполага с необходимите ресурси да се поемат всички нужди от бутилирана вода. Въведени са всички възможни мерки, за да няма срив на доставките, допълни тя.

Източник: Мениджър Нюз