Да оставят ли бебето да поплаче или напротив – да положат всички усилия, за да го успокоят още щом почне да мрънка - този въпрос си задават много нови родители, той разпалва и много дебати сред професионалистите – педиатри и детски психиатри.

Сред последните напътствия, които те дадоха на родителите, бяха да оставят кърмачето да поплаче няколко минути, преди да се втурнат да го успокояват.  Съвет, вероятно продиктуван по-скоро от практиката, а не от науката.

Сега американски учени и психолози от университета Notre Dame du Lac на Индиана доказаха категорично, че бебето не бива да се оставя да плаче. 

Проучването им ще бъде публикувано в специализираното издание Applied Developmental Science през следващия месец.

Учените наблюдавали поведението на 600 новородени и забелязали, че тези, чийто родители се отзовават веднага и ги успокояват, щом заплачат, проявяват по-малко признаци на тревожност и са в по-добро психично здраве в сравнение с останалите. 

И лекарите съветват родителите да вземат на ръце бебето и да го успокояват, винаги, когато плаче.

„Това, което родителите правят през първите месеци и години, наистина се отразява на начина, по който мозъкът на новороденото ще се развива след години.

Новороденото има нужда от много успокояване, от близък физически контакт, от люлеене и гушкане. Първите 4-6 месеца от живота са един от най-важните етапи от развитието му. В този период се изграждат емоционалните връзки на бебето с родителите“, обяснява психоложката Дарсия Наварес пред американската телевизия WSBT.

Според изследователите, колкото бебето е по-малко, толкова повече проявите на внимание и любов от страна на родителите са му необходими. И се отразяват благотворно на психичното му здраве. Те са гаранция, че ще израсне щастливо, без депресия и ще стане продуктивен човек.

Предлаганият преди време подход на „прогресивно изчакване“ или така наречената „система 5-10-15“, разработена от педиатъра д-р Ричард Фербер, при която на бебето се дава време само да се успокои, няма никаква педагогическа стойност, потвърждават учените.

Предписваните „15 минути рев“ не носят никаква полза, а само щети.

Нещо повече – липсата на адекватна реакция от страна на родителите, води до по-сериозни проблеми по-късно. Може да стане причина за нарушения на съня и тревожност в по-зряла възраст, обясняват американските учени.

Източник: Новите родители