Мнозина от нас не ходят на лекар, когато имат дребни болежки, а предпочитат да използват изпитан домашен лек. Бабите ни обаче са ни завещали и по-необикновени средства, които са малко познати. Сред тези странни церове са следните съвети и хитрини, което не ги прави по-малко ефикасни.

1. Маточина срещу херпес

Запарете шепа маточина с чаша гореща вода. Оставете да се охлади за 15 минути. След това обработете проблемните места с тампон, напоен с течността. Мажете херпесите по няколко пъти на ден, за да се отървете от досадните мехурчета по естествен път.

2. Бакпулвер срещу мазна коса

Като алтернатива на сухия шампоан може да използвате бакпулвер. Втрийте една чаена лъжичка в косата, след това разтърсете глава, за да отстраните излишния прах.

3. Лакриц срещу мазоли

Трябват ви 4–5 черни лакрицови бонбона, ½ чаена лъжичка вазелин и малко вода. Първо накиснете лакрицовите бонбони в купа с вода, след което пюрирайте съдържанието с миксер. Пресипете сместа в друг съд и добавете вазелина. Разбъркайте така получената паста и мажете мазола с нея  2-3 пъти на ден.

4. Пиене на вода на обратно против хълцане

Хълцането представлява неволево съкращение на диафрагмата. За да го прекратите, напълнете чаша със студена вода. Наведете се над мивката и я изпийте на малки глътки „през глава“, тоест не от обичайната, а от противоположната страна на чашата.

Кой би предположил, че проблеми като херпес, мазоли или миризливи крака могат да се преодолеят по описаните по-горе начини?

5. Овесени ядки срещу екзема

Разбъркайте в купа 2 чаши фини овесени ядки и чаша прясно мляко.  Затоплете така получената каша за 30 секунди в микровълновата и оставете да изстине. След това нанесете сместа върху болните места и изчакайте да подейства половин час. Най-накрая отстранете с влажна кърпа.

6. Водка срещу миризливи крака

Вземете памучен тампон, напоен обилно с водка, и избършете миризливите ходила. Неприятната миризма ще изчезне за секунди. Алкохолът действа антисептично и убива веднага причиняващите мириса  бактерии. Освен това подсушава кожата, така че да премахне влагата, която от своя страна е благоприятна среда за размножаване на бактериите.

7. Джинджифил срещу прилошаване

Този съвет се отнася предимно за хората, които са на път. Нарежете джинджифиловия корен на малки късчета и ги поставете в хладилна чанта. Щом почувствате, че ви прилошава в превозното средство, вземете едно парченце и започнете да го смучете. Така неприятното гадене бързо ще изчезне. Джинджифилът успокоява стомаха и помага и за други форми на прилошаване, например по време на бременност.

 8. Кокосово масло срещу телесна миризма

Ако търсите естествена алтернатива на дезодоранта, която е поне толкова ефикасна, непременно пробвайте с кокосово масло. Съдържащата се в него лауринова киселина надеждно убива бактериите, а кокосът придава приятен мирис на тялото. Просто нанесете малко количество под мишниците си.

Цветелина Велчева

Bright Side