Противно на всичко близко до ума, касаещо връзката между спиртни напитки и памет, ново изследване установи, че алкохолът може да подобри паметта ни за неща, които сме научили непосредствено преди да пием.

За целите на изследването 88 души е трябвало да научат поредица думи. След това половината изпиват по четири британски единици алкохол, което се равнява приблизително на две спиртни питиета от 50 милилитра.

При препитване на следващия ден, участниците, които са пили, си спомняли повече думи.

Смята се, че алкохолът донякъде блокира постъпването на нова информация, така че помага да се съхрани току-що наученото.

Нещо повече, ефектът бил по-силен при онези, които са изпили повече, посочва ръководителят на изследването, проф. Селия Морган.

„Причините за този ефект не са напълно уточнени, но водещото обяснение е, че алкохолът блокира ученето на нова информация и затова мозъкът остава с повече налични ресурси, за да затвърди получената наскоро информация в дългосрочната памет,“ обяснява тя.

„Теорията е, че хипокампът – онази зона в мозъка, която е особено важна за функционирането на паметта, преминава по-бързо към „консолидиране“ на спомените, като ги прехвърля от краткосрочната в дългосрочната памет.“

Авторите на изследването бързат да посочат, че алкохолът има ограничен положителен ефект по отношение на паметта, който не може да се сравнява с вредите върху психичното и физично здраве, които причинява.

Дори умерената консумацията на алкохол се свързва с дългосрочни увреждания на мозъка и западане на умствените способности, посочва друго изследване. За умерена консумация се смятат между 14 и 21 алкохолни единици седмично, или между 7 и 10 спиртни напитки по 50 мл.

Източник: PsyBlog