Неведнъж в живота ни се налагат промени.

Дори когато сме взели решение сами да предприемем тази стъпка, ако не сме го направили осъзнато, съществува голяма вероятност да се върнем назад.

Ако скъсаме с миналото емоционално, без да се замислим вероятността да се върнем е голяма.

Ако реагирате емоционално на спор с колега или с приятел и му заявите в лицето, че никога повече няма да говорите с него или че напускате, но на следващия ден го направите, то ще загубите доверието в себе си и едва ли ще ви вземат насериозно занапред. Нещокато с приказката „Лъжливото овчарче“.

Затова, когато планирате да напуснете някого или нещо, направете предварителен план. Обмислете добре плюсовете и минусите, какво ще спечелите и какво ще загубите. Във всяко решение има и положителни, и отрицателни страни – важно е да вземете осъзнато решение, да направите информиран избор, който да е подчинен на разума, а не на моментните емоции. Гневът никога не е добър съветник.

Когато вземате решения под влияние на гняв, вие олекотявате собствения си имидж и в очите на околните губите уважение и тежест. Думите ви престават да имат стойност и хората просто спират да ви обръщат внимание.

Преди да направите своя важен избор, си задайте въпросите:

Защо го правя?

Къде отивам?

Какво искам да променя?

Какво очаквам?

Хората, които си тръгват постепенно и разумно, осъзнато и убедено, не се връщат назад.

Хората, които си тръгват прибързано и емоционално, с много шум и трясък, обикновено се връщат.

Вие от кои искате да бъдете?

Цветелина Велчева