Ако не вървите напред, значи изоставате. И това може да се случи във всеки аспект от живота ви. Например, ако растете в брака си, това ще бъде неравен път. И ако поддържате статуквото на работното място, или ще станете недоволни, или ще надминете конкуренцията. Да предположим, че все още не сте убедени. Тогава нека разгледаме по-отблизо защо трябва да мислите за иновациите.

Насърчава непрекъснатия растеж и усъвършенстване

Независимо от вашата възраст, непрекъснатото самоусъвършенстване винаги трябва да бъде приоритет. В края на краищата това увеличава силните ви страни, като същевременно преодолява слабостите ви. Освен това самоусъвършенстването може да осигури чувство за цел и да подобри всичко - от вземането на решения, психичното здраве и отношенията.

Имайки това предвид, иновациите са ключов двигател за растеж и усъвършенстване. Това е така, защото ви подтикват да излезете извън зоната си на комфорт. В резултат на това така се излагате на интересни идеи, перспективи и стратегии. И в крайна сметка това ще ви направи по-ефективни, ефикасни и продуктивни.

Поддържа ви актуални

"Светът около нас непрекъснато се променя и за да може вашият бизнес да остане релевантен и в крайна сметка ще трябва да се адаптира, за да отговори на тези нови реалности", пише Уил Пърсел, специалист по маркетинг.

Технологичните иновации продължават да стимулират необходимостта от промяна. Ето някои статистически данни, илюстриращи последното въздействие. Например, 90% от световните данни са създадени през последните няколко години. Повече от 570 нови уебсайта се създават всяка минута. Очаква се също, че една четвърт от всички работни места да бъдат автоматизирани по вече съществуващи технологии в близко бъдеще.

"Тези промени доведоха до нова ера на иновации в бизнес моделите и индустриите, позволявайки на новите фирми да навлязат на пазара и да нарушат сериозно управляващите. Всъщност днес мениджърите смятат, че 40% от компаниите от Fortune 500 ще бъдат унищожени през следващото десетилетие поради това ниво на цифрови смущения", казва Пърсел. 

По същия начин, при който стартиращо предприятие прави нововъведения, за да пробие в индустрията, утвърдените компании също трябва да правят нововъведения, за да останат конкурентоспособни в тази променяща се среда.

Помага ви да спечелите конкурентно предимство

Какво точно е конкурентното предимство? Това просто означава да притежавате атрибути, за да се откроявате или да надминавате конкуренцията. Въпреки че това варира в зависимост от вашата индустрия, от решаващо значение е, ако искате да изпреварите конкурентите си.

Благодарение на иновациите можете да имате предимство в няколко важни области. Те могат да включват как реагирате на тенденциите, да се противопоставите на уникалната си точка на продажба и да подобрите съществуващата си дейност, услуги или продукти. В замяна ще можете да се разграничите и да отговорите по-добре на нуждите на аудиторията си и да увеличите резултата си.

Добре е да знаете, че само 12% от компаниите от Fortune 500 от 1955 г. все още работят. Очаква се половината от S&P 500 компании да бъдат заменени през следващото десетилетие.

Засилва находчивостта

Иновациите са ограничени до създаването на нов продукт или услуга. Това обаче е от решаващо значение при подобряване на съществуващите процедури. На свой ред това ще ви направи по-ефективни, както и ще намали отпадъците. Това не само е добре дошла новина за банковата ви сметка, но може да ви помогне да привлечете нови клиенти по пътя.

С други думи, чрез чести иновации можете да се научите как да работите с това, което имате. Това може да отключи скрити таланти както за вас, така и за вашия екип. И това може да помогне за запазването им.

Позволява ви да преодолеете страха от провал

"Хората, които са правили нововъведения веднъж и казват, че не се страхуват, че няма да могат да повторят успеха си, вероятно лъжат", казва Брайън Кантрил, инженер в Sun Microsystems, който е изобретил софтуер, който позволява на системните инженери да проследяват грешки в реално време. "Предизвикателството не е да се осакатяваш от страха, а да му позволиш да те заведе напред", добавя той. 

Повечето новатори всъщност оценяват провала. Яел Магуайър, главният технологичен директор на ThingMagic добавя: "Дори ако технологията се провали, ще можете да я поставите в задния си джоб и да я използвате за някаква друга цел".