Някои казват, че прекалената заетост е болест. 

Помислете за живота си и за този на близките ви - в съвременното общество се стремим да гоним максимума. Водим се от лозунги като "Живееш само веднъж" (познато сред тийнейджърите като "You Only Live Once"/ YOLO). Заради това се достига до неврози като прекомерното старание да се изживява всеки Божи ден от живота все едно е последен, все едно утре ще умрем. Този максимализъм - да вземем всичко възможно в епоха на милиони възможности за избор, и чувството за недостиг и липса на самореализация и успех на личността в модерното общество ако не сме взели всичко възможно - не сме пътували безкрайно, не сме изживели голямата любов, не сме натрупали пари в банковата сметка, ни разболява. 

В работата повечето се опитваме да направим всичко по силите си. Разграфяваме работния ден по минути. Пълним програмата със събития, екстревагантни задачи, задължения и хобита - защото ако нямаме интересно хоби не сме достатъчно интересен човек - какво ще споделяме, как ще докажем че сме интересни?

Оказва се, че си мислим, че "повече" във всичко ще ни донесе повече удовлетворение, успех... Но често се оказва точно обратното. 

По-малко може да бъде далеч по-възнаграждаващо напоследък. Чувствали ли сте удоволствието да изхвърляте? Например стари дрехи, вещи - чаши, чанти. Мнозина изпитват удовлетворение от това. 

Като работим, правим мултитаскинг, занимаваме се с множество задачи едновременно. Като тренираме във фитнеса, се мъчим до последни сили да направим колкото може повече упражнения за идеални резултати. Като посетим град в чужбина с туристическа цел тичаме, за да разгледаме в него абсолютно всичко, ако може за ден-два. В ресторанта си поръчваме първо, второ и десерт - трябва да опитаме всичко, което се предлага. Но не... По-скоро е нужно да овладеем този свой максимализъм.

Това отбелязва и блогърът Марк Черноф в MarcandAngel, който коментира тамата. Според него има поне 5 сигурни знака, че е дошло време да започнем да правим по-малко неща и да изчистим живота си. Защото - знаем - в малкото е многото.

Ето какви са знаците - помислете дали ще откриете себе си. 

1. Чувствате се претоварени от всичко, което има да се направи. Помнете, поемането на прекалено много задължения е най-голямата грешка, която повечето съвременни хора допускат и която прави животът им стресиращ и претоварен, следотвателно вреди на здревето им. Знайте, вие не можете да свършите всичко което искате - не защото сте неспособни, а понеже се изисква техническо време за това и понякога денонощието не стига.