Умението да разкодирате истинските мисли на хората може да бъде доста полезно в ежедневната комуникация. Ларей Куи е работила като агент на ФБР цели 23 години и нейните съвети със сигурност ще ви помогнат да го усвоите.

„Не е необходимо да си първокласен детектив, за да разбереш какво се случва в нечия глава. Съществуват сигнали, които можете да използвате. Просто трябва да знаете къде да ги търсите“, казва тя.

Ето какво съветва Куи.

1. Дефинирайте основния им модел на поведение

Хората се държат по различни начини вследствие на различни фактори. Дефинирането на основния модел на поведение ще ви помогне да разберете тези действия. По този начин ще можете да кажете дали някой действа по навик или това е индикация за измама, гняв или например липса на зрялост.

2. Търсете странностите

Обръщайте внимание на разликите между основния модел на поведение и думите и жестовете на даден човек.

Забелязали ли сте например, че когато човекът от среща има навика да прочиства гърлото си, когато е нервен? Дали не крие нещо?

3. Обръщайте внимание на жестовете

Не е задължително даден жест или дума да носят скрито значение. Когато определени жестове идват един след друг по шаблон, наострете вниманието си.

Така например някой може да кашля, да се почесва по главата и да пристъпва от крак на крак. В подобни ситуации трябва да внимавате.

4. Сравнявайте поведението

Ако забележите, че някой се държи извън рамките на нормата, насочете вниманието си към него. Как комуникира с останалите в стаята? Променя ли се лицевото му изражение? Какво казват позата и езикът на тялото му?

5. Погледнете в „огледалото“

Огледалните неврони в мозъка отразяват състоянието на нашето съзнание. Така например една усмивка активира мускулите, отговорни за щастливото лицево изражение. Когато се мръщим, демонстрираме своето неудовлетворение.

Когато погледнем човек, когото харесваме, изпращаме сигнал на лицевите си мускули да се отпуснат. Ако лицето на онзи срещу вас не ви „отговори“ по същия начин, то той изпраща следното послание: или не ви харесва или не му допада нещо, което сте направили.