Всички знаем какво е чувството да бъдем емоционално манипулирани. Това може да бъде изключително ефективно. Ето защо някои безскрупулни индивиди имат навика да го правят наистина често, пише Business Insider.

Преди няколко години Facebook, със сътрудничеството на изследователи от Корнел и Калифорнийския университет, проведоха експеримент, в който умишлено си играеха с емоциите на 689 хил. потребители. Техният новинарски поток (news feed) в социалната мрежа бе преработен така, че някои от хората да виждат само негативни истории, докато другите – само положителни.

Естествено, когато потребителите решават да публикуват свой собствен ъпдейт, той до голяма степен е бил повлиян от настроението на постовете, които са видели преди това.

Facebook отнесе множество критики заради експеримента, тъй като никой от „участниците“ не е дал своето съгласие да се включи. Може би по-плашещото в случая обаче е как измамата на социалната мрежа показва колко лесно могат да се манипулират емоциите на хората.

В края на краищата – ако Facebook може да манипулира емоциите ви, просто като промени вашия новинарски поток, какво остава за истински, живот човек, който познава всички ваши слаби страни. Умелият емоционален манипулатор може да унищожи вашето самочувствие и да ви накара да се усъмните в здравия ви разум.

Именно поради простата причина, че емоционалните манипулатори могат да бъдат толкова разрушителни, е важно да можем да ги разпознаваме отрано. Не е толкова лесно, колкото вероятно предполагате, тъй като този тип хора са наистина опитни. Те започват с дребни манипулации и постепенно вдигат залозите – толкова бавно, че въобще не осъзнавате какво се случва.

За щастие, ако знаете за кои признаци да гледате, ще успеете да откроите емоционалния манипулатор с лекота.

Те подкопават възприятията ви за реалност

Емоционалните манипулатори са опитни лъжци. Те настояват, че даден инцидент не се е случил (въпреки че реално се е), че не са изрекли нещо (макар и да са). Проблемът е, че са толкова добри, че вие започвате да се усъмнявате в здравия си разум. Ако настояваш, че онова, което е причинило проблема, всъщност е само в твоето въображение, можеш по изключително лесен начин да се измъкнеш от дадена неприятност.

Действията им не съответстват на думите

Емоционалните манипулатори ще ви кажат онова, което искате да чуете. Техните действия обаче говорят друго. Ще заявят, че ви подкрепят, но когато настане времето да удържат на думата си, ще започнат да се държат така, сякаш вашите молби са крайно неразумни. Казват ви колко щастливи са от факта, че ви познават, а след това се държат с вас, сякаш сте тяхно бреме.  Това просто е още един начин, по който подкопават възприятията ви за реалност. Емоционалният манипулатор оформя възприятията ви така, както го устройва.

Истински експерти са в това да ви накарат да се почувствате виновни

Емоционалните манипулатори използват чувството ви вина в своя полза. Ако споменете нещо, което ви тревожи, те ще ви накарат да се почувствате виновни, че сте повдигнали темата. Ако не го направите, ще ви обвинят, че криете нещата в себе си. Когато си имате вземане-даване с емоционални манипулатори, всичко, което правите, е погрешно. Без значение какви проблеми имате помежду си, те са по ваша вина.

Изпълняват ролята на жертвата

Емоционалните манипулатори никога не носят вина. Без значение какво са направили (или не) – вината е на някой друг. Друг ги е накарал да го направят и това обикновено сте вие. Ако се ядосате или разстроите, отново вие сте виновни заради вашите неразумни очаквания. Ако те се ядосат, вие сте виновни, защото сте ги разстроили. Емоционалните манипулатори не поемат вина за абсолютно нищо.

Изказването „твърде много, твърде скоро“ важи в пълна сила за тях

Без значение дали става за лична или бизнес връзка, емоционалните манипулатори винаги пропускат няколко стъпки от естественото развитие на нещата. Те споделят твърде много, твърде скоро, и очакват същото от вас. Изкарват се уязвими и чувствителни, но всичко това е измама. По този начин те ви карат да се почувствате „специални“, тъй като сте влезли в техния вътрешен кръг. Но има и още нещо. С подобно поведение емоционалните манипулатори ви карат да започнете да ги съжалявате и да се чувствате отговорни за техните чувства.