Какъв ще станеш зависи до голяма степен с какви хора си заобиколен.

Животът решава кой да се появи до теб, но твой е изборът кой да остане, кого да допуснеш до себе си…

Казано с други думи, трябва да се обграждате с хора, които ви правят по-добри, и да се освободите от тези, които ви дърпат надолу.

Ето как да разберете кои са хората от втората група.

Искат да бъдете друг човек: 

Прекарвайте време с хора, които ви виждат такива, каквито сте, а не каквито си мислят, че сте. А най-много време прекарвайте с тези, които наистина знаят всичко за вас и въпреки това ви обичат и уважават. Ако някой иска от вас да бъдете нещо, различно от себе си, дайте заден ход. По-добре да прекратите взаимоотношения като тези, отколкото да се налага да играете и да преструвате на някой друг. Повярвайте, по-лесно е да излекувате сърцето си и да срещнете нови хора, отколкото след това да събирате парченцата на своята разбита идентичност. По-лесно е да запълните празното място в живота си, където е бил някой друг, отколкото да запълните празното място в себе си, където някога сте били истинските вие…

Завиждат ви за това, което имате: 

Всъщност, когато някой ви завижда, това не показва колко много ви се възхищава, а колко не харесва себе си. Ако можете, помогнете на този човек да повдигне духа си, но внимавайте накрая вие да не се окажете потиснати. Защото понякога на тези хора просто не може да им се помогне. Разбитите парченца в тях трябва да бъдат поправени от самите тях. Щастието, все пак, е работата, която се върши вътре в самия теб.

Провокират ви да съдите и мразите: 

Истина е това, което казват: че идеални хора няма и че никой не стои по-долу от останалите. Ако съдите другите според цвета на кожата им, според формата на тялото им, според външността им, ще пропуснете какви са те НАИСТИНА. Ще се изненадате колко много ще научите от хората, ако просто приемете, че много от тях просто не се обличат и не живеят като вас. Трябва да избягвате всеки, който ви провокира да съдите и мразите останалите.

Лъгали са ви повече от веднъж:Любовта не е просто страст и романтика между двама души. Тя е връзка между приятели, между семейство. Ако някой ви лъже, значи не уважава връзката си с вас. Ако позволите на хроничен лъжец да остане в живота ви и продължавате да му давате възможност да се промени, значи имате много общо с него – и двамата заблуждавате и не уважавате… именно вас! Не забравяйте и следното: тези, които не ви казват истината, а това, което искате да чуете, го правят, за да им е добре на тях, не на вас. Не се залъгвaйте с противното!