От момента, в който хората се срещнат, те започват да се преценяват един друг. 

Без значение дали става дума за запознанство между колеги, романтична среща или интервю за работа, малките неща говорят много що за личност сме. Те имат огромно значение. Освен външния вид, облеклото, чистотата на лицето и косата, зъбите, гласа и изражението на лицето, някои други детайли също са изключително важни за сформирането на профил за нас в представите на останалите. 

Според наблюдателите на американския сайт Business Insider, сред тях се включва следното:

- Ръкостискането. Знаем: Ако е твърдо, то внушава увереност и спокойствие. Ако е слабо - кротост, смирение.

- Точността. Да пристигнеш навреме е знак, че си организиран и проактивен човек. На хората, които закъсняват, се гледа като на лица, които вероятно ще отлагат изпълнението на задачите в срок и имат проблем с протакането. 

- Ръкописният почерк. Графологът Кейти Макнайт казва, че ако човек пише с големи букви спрямо редовете, той е екстровертен, отворен за общуване, социален. Ако буквите са по-малки, вероятно е срамежлив.

- Любимият цвят. Индустриалният психолог Бернардо Тирадо твърди, че хората, които обичат червеното, са упорити, а тези, които носят жълто, откриват щастие по-лесно. (Важи освен за избора на облекло, и за избора на цвят на автомобил.)

- Музикалният ви вкус. Експериментално наблюдение на музикалните предпочитания е открило, че хората които обичат весела, по-ритмична и масово харесвана музика, е по-вероятно да излизат повече и да спортуват.

- Контактът очи в очи. Психологът от САЩ д-р Ейдриън Фърнам отбелязва, че уверените екстроверти по-дълго гледат хората в очите при запознанство и по-често ги гледат в очите при разговор.

- Изборът на домашен любимец. Изследване открива, че тези, които имат кучета, като цяло са по-енергични, а хората предпочели котка са по-интелигентни и чувствителни.

- Начинът, по който задавате въпроси. Въпросите, които задаваме, и това колко дълго ни отнема да ги зададем, разкрива дали сме човек, който дава, или такъв който предимно взема (от другите, от ситуацията).

- Състоянието на ноктите. Психолози смятат, че хората, които често "тормозят" ноктите си - чоплят кожичките, гризат, хората които дърпат косата си и тези, които щипят и хапят кожата на ръцете си, са болезнени перфекционисти с вътрешна тревожност. 

Източник: Мениджър Нюз