Един ден Джули Литкот-Хейнс – бивш декан от Станфорд – се натъква на въпроса „Кои са уменията, които всеки 18-годишен трябва да владее?“ в Quora.

Ето какво отговаря тя:

  • Трябва да умее да разговаря с непознати

Хазяи, магазинери, съветници, декани, мениджъри от отдел „Човешки ресурси“, колеги, банкови служители, лекари, шофьори на автобуси, механици – с всички тях, в истинския живот.

Проблемът - учим децата си да не говорят с непознати. Вместо това трябва да им покажем как да различават малцината лоши хора от онези, които са предимно добри. В резултат на нашите действия децата просто не знаят как да подходят към непознат човек (с уважение и като го гледа в очите, а не в обувките), за да го помолят за помощ, съвет и т.н.

  • Един 18-годишен трябва да може да се ориентира в непозната среда

В университета, в града, в който изкарва летния си стаж, в чужбина, където работи или учи.

Проблемът – придружаваме/шофираме децата си почти навсякъде. Дори до места, където могат да ползват автобус, да отидат с велосипед или пеш. Съответно – те не научават пътя, не знаят как да се справят с различните варианти за транспорт, как и кога да напълнят резервоара на колата и т.н.

  • Трябва да може да се справя със своите задачи, с натоварването и крайните срокове

Проблемът – припомняме им кога е крайният срок на домашното, казваме им кога да си го напишат. Понякога дори им помагаме (често дори вършим тяхната работа). Съответно – децата не знаят как да приоритизират задачите си, да се справят с различните натоварвания и да спазват крайни срокове без някой да им напомня за това.

  • 18-годишните трябва да помагат в управлението на домакинството

Проблемът – не ги караме да помагат, тъй като смятаме, че академичният им живот ги ангажира твърде много. Съответно – децата не знаят как да се грижат за своите собствени нужди и да уважават чуждите.

  • Трябва да може да се справя с междуличностни проблеми

Проблемът – намесваме се, за да разрешим някое недоразумение и да успокоим положението. Съответно – децата не знаят как да се справят с конфликтите без нашата помощ.