Едно от най-трудните неща за мен като майка, които трябваше да преосмисля, беше да започна да харесвам майката, в която се бях превърнала, и да престана да се чувствам зле, че не съм станала тази, която си представях.

Преди децата всички имаме тези идеалистични представи какви майки ще станем един ден. Сещате се, от онези, които купуват само дрехи от органичен памук, правят си сами бебешките храни и запазват самообладание, когато детето им рисува  с перманентен маркер по чисто новото канапе.

Но при мен реалността дойде много бързо, когато се роди първото ми дете, и осъзнах, че не съм толкова търпелива, колкото си мислех, че ще съм. Оказа се, че и  правенето на бебешка храна не ми е страст. Почувствах също и бремето на майчината вина, защото се провалих в собствените си представи.

Ако пробваме да започнем нещо ново – спорт, хоби, никога няма да очакваме от себе си да правим нещата както трябва от първия момент. Когато окуражаваме децата да направят нещо ново, също не очакваме перфекционизъм от тяхна страна. Тогава защо искаме това от майчинството? Не бива. Нереалистично е.

Така че какъв е начинът да заобичате майката, която сте, вместо да страдате по тази, която си мислихте, че ще бъдете? Ето няколко идеи:

1. Фокусирайте се върху силните си страни

Всяка майка си има своите. Може би не обичате да играете с децата, но обожавате да готвите с тях. Приемете, че нещата, които обичате да правите с хлапетата, ще бъдат също толкова важни и харесвани от тях, докато растат.

2. Поставяйте си достижими цели

Много често си поставяме цели, които просто са нереалистични. Мислих си, че когато си остана вкъщи по майчинство, винаги ще има топла храна в момента, когато мъжът ми си дойде, както и че къщата ще е изчистена. Преглеждайте си целите и задачите често и всеки ден си задавайте по-леки,  които да отмятате от списъка.

3. Отнасяйте се със себе си така, както се отнасяте и към децата си

Когато се изкушите да се самообвините каква майка сте, помислете си как учите децата си да преминават през трудности. Окуражавате ги, побутвате ги и им казвате, че вярвате в тях. Говорете на себе си така, все едно говорите на децата си. Това е хубав трик за израждането на стабилна представа за себе си.

4. Дайте си пространство без деца

Когато най-голямото ми дете се роди, не го оставих нито за миг и бях толкова погълната от майчинството, че това бе единственото нещо, върху което можех да се фокусирам. Но истински вярвам, че трябва да намериш своята си страст и да я преследваш, защото това ще те накара да се заобичаш още повече.И ще те направи по-добра майка.

5. Приемете, че голяма част от родителството е извън контрола ви

За силна личност като мен се оказа, че голяма част от майчинството е извън контрола ми. Децата си имат собствена воля и избори, които нямат нищо общо с мен. Ще се чувствате много по-спокойни, ако знаете, че правите всичко по силите си и приемете, че да бъдеш родител е извън вашия контрол.

6. Не си мислете, че другите майки нямат драми

Действително сравняването с тях ще ви направи нещастни. Престанете да гледате някоя друга майка и да си представяте, че тя е всичко, което вие не сте. Всяка майка си има своите драми. Фокусирайте се върху това какво вие може да направите по-добре.

Продължава на страницата на Новите родители