Като майка на осем деца и сертифициран консултант по кърмене, Робин Елис Вайс знае почти всичко за кърменето. Когато е кърмила собствените си деца, тя е избирала „продължително“ или „пълноценно“ кърмене, което означава, че е оставяла всяко от тях да се храни по този начин толкова дълго, колкото само е искало. Елис описва политиката си като: „Не питай, не отказвай“. Това означава, че не е предлагала да кърми, но не е отказвала, ако децата и са искали.

Робин Елис редовно казва на своите пациенти че кърменето има толкова ползи за бебе, което е на 18 или 24 месеца, колкото и за новородено. Ето 7 от тях, които определено са значими!

1. Осигурява храна за бебето

Независимо на колко години е бебето ви, то ще продължи да се възползва от протеините, калция, мазнините, витамин А и други хранителни вещества в кърмата. Подобно е на ползите от храненето със зеленчук като спанака например. Количеството спанак, което изяждате, не отнема от хранителната му стойност. Спанакът, независимо дали е първата ви порция или хилядната, все е полезен за вас.

2. Подсилва имунната система

При бебетата, които се хранят от гърдата на майката, случаите на заболяване и смъртност са по-малко. Колкото по-дълго кърмите, толкова по-малка е вероятността детето ви да има някои от заболяванията, които са свързани с некърменето, като ушни инфекции и инфекции на горните дихателни пътища.

3. Прави майките по-здрави

Жените, които кърмят, по-рядко страдат от рак на гърдата. Също така процесът намалява риска от рак на яйчниците и рак на ендометриума. Ползите са кумулативни, което означава, че ако една жена кърми две бебета в продължение на две години всяко от тях, ползата е равна на тази на жена, което кърми четири бебета, всяко в продължение на една година.

4. Стимулира развитието на мозъка

Проучванията показват, че кърменето помага за развитието на мозъка на бебетата. И това не е само от хранителните вещества. Децата, които се кърмят от двете гърди, са поставени в различни позиции и имат възможност да гледат и да протягат ръце в различни посоки. Когато родителите хранят бебетата с шише, инстинктът е да използват доминиращата ръка и да поставят бебето в една и съща позиция при всяко хранене. Поради тази причина е добре родителите, които използват шишета, да променят положението на бебето и шишето, за да тренират детския обхват и съзнание.

5. Успокоява бебето

Кърменето дава възможност на родителя и бебето да се свържат, но то е и начин да успокоите детето си в стресова ситуация. Процесът може да отвлече вниманието на детето от случка, която го е травмирала.

Продължава на страницата на Новите родители