В разговорите между майки – и в реалния живот, и в майчинските форуми в социалните мрежи, сме се наслушали и начели на драматични и дори скандални изказвания. Провокирани са от злободневни теми, например за ранното приучване към гърнето, методите за възпитание, колко време трябва да се кърми… Всички те са важни, но много майки често преминават добрия тон на общуване. Как да изразите мнението си, без да звучите прекалено настоятелно и назидателно?

Ето няколко правила от майчински етикет – използвайте ги, за да завързвате приятелства и да не губите уважението на околните:

1. Обръщайте се към непознатите на Вие и по име

Безличното „момичета“, „мами“, „майчета“, популярни в родилните домове и детските болници дразни.

2. Избягвайте „репродуктивните“ въпроси дори в разговор с близки приятели и роднини

Представете си: раждането е било тежко, майката не се чувства добре здравословно, или пък двойката планира развод. И изведнъж чува от любопитна приятелка: „А вие кога ще си имате второ дете?“, придружено с популярната констатация: „Ако остане едно, ще порасне егоист.“ На тази майка няма да ѝ е лесно да намери възпитан отговор на подобен коментар.

3. Възниква спор

Дръжте се коректно, уважително, не стигайте до обиди, грозно е.

4. Да коментирате неграмотността на събеседника е обидно

Често пъти, когато се обсъжда дадена тема, някои майки започват да обсъждат начина на изразяване на събеседниците си, вместо да говорят/пишат по същество, например: „Не е правилно да се казва тъй че, а така че“ или нещо друго от сорта, което обръща внимание на това доколко е грамотна някоя майка. Но от подобна забележка тази дама няма да се ограмоти, а само ще нараните самочувствието ѝ. 

5. Ако не сте съгласни с нещо, говорете за своя опит, не оценявайте събеседника

Например вместо: „Всички майки, които бият децата си, са за разстрел“, може да се каже: „Смятам, че насилието е неприемливо във възпитанието на децата, това уронва доверието им в родителите, аз разговарям с моите момчета със строг глас и внушавам респект.“

6. Уважавайте чуждото право на избор

Пропагандаторките на кърменето, в стремежа си да обяснят колко е по-добре детето да се храни с майчина кърма, често прескачат границата и вместо убедителни обяснения на преимуществата, наричат изкуственото мляко „гадост“, децата, хранени с изкуствено мляко „нещастни“ и „непълноценни“, а техните майки „бездушни егоистки“. Представете си какво биха направили тези жени, какво биха казали, ако те нямаха възможност да кърмят своето дете!

7. Не подценявайте следродилната депресия

Тя е доказан медицински факт, а не оправдание на мързеливите майки. Да занимавате другите със своето психично здраве не е срамно – нали ходите на лекар, вземате мерки, а не оставате вкъщи да превъзмогвате героично проблема сами?

Унищожителното “Преди време нямаше никакви депресии, трябва да се занимавате с дома и децата“ звучи обидно в устата на съвременни хора, също като констатацията „Преди години живяхме без антибиотици и бяхме здрави“.

8. Не подценявайте и болките при раждането

Различните хора имат различен праг на болка, различни възможности на организма, различна възраст, различна реакция на стреса. А появата на бебето на бял свят е непредсказуем процес, който е трудно да се контролира. Ако при вас всичко е минало безболезнено и леко, разкажете какво, според вас, ви е помогнало за това. Но не наричайте другите „истерични“ и „принцеси“ само, защото на тях не им е провървяло, както на вас.  

9. По-внимателно със съветите

Децата са много различни по характер, темп на развитие и потребност от внимание. Много родители на две и повече деца потвърждават: едното си спи непробудно нощем още от раждането, другото при същите обстоятелства се буди по сто пъти; едното си седи спокойно в колата, другото изпада в истерия, когато влезе в автомобил; едното може да рецитира стихотворения още от 2-годишно, а другото проговаря първите си думи на три; едното не иска да яде друго, освен пюре с месо, а другото го плюе; едното си играе самичко преспокойно, а другото не пуска майка си и до тоалетната и реве, когато остана и за секунда само…

В тези моменти почти нищо не зависи от вас и нас, няма универсални рецепти за „лесно отучване от кърмене“, нито за това как бебето да спи спокойно през нощта, нито за каквото и да било, свързано с отглеждането на деца, затова не давайте съвети, освен, ако не ви ги поискат, но и тогава внимавайте какво ще посъветвате.

10. Аргументирайте позицията си

Изказвайки мнение за храненето, за лечението на грип или съвместния сън, проверете на какво е основано вашето твърдение. На нови научни изследвания, статии и книги на авторитетни педиатри и психолози, на препоръки от медицинска организация? Браво, с вас е приятно и полезно да се говори.

Но ако се ръководите от „опита на предците“ и привеждате примери от своето семейство или това на познати, без връзка с меродавни статистики и съвети, ако се осланяте на популярни публикации „от интернет“ и на мнението на многодетна съседка, просто източниците ви не са авторитетни и не доказват, че сте прави. А следователно и не може да ви се има доверие.

Продължава на страницата на Новите родители