Всички са чували предупреждението, че след 30-годишна възраст плодовитостта намалява и че колкото по-възрастна е жената, толкова по-рискова е бременността. Но напук на прословутия „биологичен часовник“ все повече жени създават семейства в 30-те, 40-те и дори 50-те си години. Тук ще научите какви предимства крие късното майчинство. 

В списание Journal of Public Health е публикувано изследване, според което късната бременност подобрява здравето на жената. За целите на изследването учени от Университета на Коимбра, Португалия, са събрали и оценили данни за жени от 28 европейски страни между 2004 и 2013 г. Те сравнили очакваната продължителност на живота на жените с възрастта, на която са родили първото си дете. Резултатите показали, че жени, станали майки на около 30 години, живеят средно по-дълго от онези, родили за първи път на около 20. Авторите на проучването пишат: „Когато първата бременност се случва на по-късна възраст, продължителността на живота на майката се увеличава. С други думи, колкото по възрастни са първескините, толкова по-дълго живеят.“ И допълват: „Бременността в началото на 30-те години е определяща за удължаването на живота“. Разбира се, не може да се твърди със сигурност, че късната бременност действително допринася за по-дълъг живот.

В края на краищата от изследването може да се направи и извода, че в съвременното общество продължителността на живота нараства. Едно обаче е сигурно: жени, които забременяват по-късно, в момента на раждането вече са натрупали известен жизнен опит, което се отразява и върху децата им. Според едно датско проучване децата на по-възрастни майки проявяват по-малко отклонения в поведението, понеже майките им просто са по-търпеливи с тях.

В обобщение може да се каже: макар че за младите жени е по-лесно да забременеят, по-късната бременност изглежда се отразява по-добре както на майките, така и на техните деца. Разбира се, решението на каква възраст да станете майки, е изцяло лично и зависи от много фактори. Не бива да забравяме също, че прекалено дългото отлагане има и отрицателен ефект. След 40-годишна възраст опасността от спонтанен аборт или от раждане на дете със Синдрома на Даун силно нараства. Все пак има достатъчно убедителни аргументи да се изчака с първата бременност до началото на 30-те години.