Копривата гъмжи от ценни, полезни за здравето вещества. Но повечето от нас я свързват с неприятни преживявания. Кой не си е изгарял пръстите на нея като дете? Ала „изгарям“ не е правилната дума, защото листата, които са ни опарили, всъщност представляват кухи власинки, които се чупят при най-слабия допир. Когато докоснем стеблото или горната повърхност на листата, власинките се отчупват и острите им ръбове убождат кожата. От отчупените места в микроскопичните ранички се изпръсква сок, съдържащ мравчена киселина, и тъкмо той причинява парещата болка и образуването на мехурчета.

Копривата е мощно лечебно растение. Най-вече чаят от изсушените й листенца подсилва здравето и облекчава редица страдания. В 100 г листа се съдържат следните вещества:

   белтъчини (7 грама)

   калций (713 милиграма)

   калий (475 милиграма)

   витамин С (333 милиграма)

   витамин В1 B1 (200 микрограма)

   витамин В3 (800 микрограма)

   аминокиселини като аргинин, левцин и лизин

   мастни киселини като линолова, линоленова и олеинова киселина

 

Целебни свойства на чая от коприва

1. Противовъзпалителен и болкоуспокояващ

Сушените листа от коприва съдържат много флавоноиди. На тези вторични растителни вещества редица плодове и зеленчуци дължат цвета си. В гроздето, зеления чай и патладжаните има изобилни количества от тях. Флавоноидите в копривата действат противоокислително, като свързват кислородните съединения на свободните радикали. По този начин се избягва увреждане на клетките и възпаление. Флавоноидите облекчават и болки, затова чаят от коприва е ефикасно домашно средство при силни ревматични пристъпи.

2. Помага при възпаление на пикочния мехур

Активните вещества на копривата увеличават потока на урината. Ето защо който страда от възпаление или инфекция на пикочния мехур или иска да прочисти пикочните си пътища, трябва да пие чай от коприва, така че да допринесе по естествен начин за оздравяването си. Чрез повишеното уриниране бактериите се отмиват и изхвърлят от организма.

3. Действа при стомашни и менструални болки

Противовъзпалителният и болкоуспокояващ ефект на активните вещества облекчава стомашните спазми. Чаша пресен чай от коприва помага и срещу болки в гърба по време на цикъл. Все пак не пийте прекалено обилни количества от тази обезводняваща течност.

4. Стимулира храносмилането

Копривата и приготвеният от изсушените й листа чай съдържат горчиви вещества, които стимулират храносмилането на всеки етап. В отговор на тях още в устата се отделя повече слюнка, в стомаха се увеличава производството на стомашен сок, а в жлъчката -  производството на жлъчен сок, който се грижи за по-добрия метаболизъм.

5. Действа срещу целулит 

Почти всички жени имат целулит – някои повече, други по-малко. Така наречената „портокалова кожа“ до голяма степен е генетично обусловена. Освен със спорт проблемът може да се реши и с чай от коприва. Тъй като има отводняващо действие, той отвежда насъбралата се вода от частите на тялото. В съчетание със здравословна, бедна на калории диета можем да изгладим успешно съединителната си тъкан.

6. Благотворен ефект върху простатата

Активните вещества в листата на копривата въздействат не само на пикочните пътища, мехура и бъбреците, но имат положителен ефект и върху простатната жлеза, една от чиито функции е да произвежда семенна течност. Проучване е доказало, че екстрактът от коприва облекчава симптомите при доброкачествено уголемяване на простатата. Ето защо чаят от коприва може да се използва като част от лечението на заболяванията на жлезата.

7. Подобрява състоянието на кожата

Което се отразява благоприятно на тялото отвътре, не му вреди и отвън. Чаят от коприва е превъзходен за отстраняване на петна и нечистотии от кожата. Благодарение на противовъзпалителните му флавоноиди пъпките и акнето бързо отшумяват. Пригответе компреси с топъл чай от коприва, като напоите с него ленена кърпа. Наложете я на лицето и оставете импровизираната маска да действа няколко минути.  

8. Облекчава сенната хрема

Ако страдате от сенна хрема и сте алергични към полени, пийте редовно чай от коприва, тъй като растението съдържа хистамин. Този невротрансмитер се отделя при алергична реакция и предизвиква симптоми като сърбеж или зачервяване на кожата. Който пие чай от коприва, може постепенно и неусетно да привикне организма си към определено количество хистамин, за да реагира по-леко на други алергени и да освобождава по-малко хистамин.