Ласките и докосването са нужни на детето и гарантират доброто му физическо и психическо развитие. Изследвания доказват, че тактилният дефицит е вреден и даже опасен. Деца които са лишени от физически контакт с майка си, боледуват по-често, наддават по-малко, дори когато ги хранят обилно и за тях се грижат правилно.

Нужни са за всяка възраст

Малките деца рядко изпитват недостиг на прегръдки и целувки. Все се намира някой желаещ да ги вземе на ръце и да ги нацелува.
Когато поотраснат обаче ситуацията се променя. Много майки, а най-вече татковците смятат, че прекаляването с прегръдките ще разглези детето, ще го направи капризно даже инфантилно. Затова от време на време му „подаряват“ по някое пошляпване зад врата.
Прегръдките са необходими и на децата в предучилищна възраст, и на тинейджърите, както на момченцата, така и на момиченцата. Специалистите са убедени, че за да са в настроение и да имат добро самочувствие, те се нуждаят поне от осем прегръдки дневно.

Не карайте детето насила да проявява нежност

„Иди и целуни баба си – тя толкова много те обича!“. „Прегърни дядо си, бъди мила!“, “Седни у леля си, виж какъв подарък ти е донесла!“. 
Психолозите съветват : прекият контакт трябва да е доброволен, дори детето да е на 2-3 години, когато обичайно всеки посяга да го гушне. То трябва да знае, че е господар на тялото си.