Сам по себе си гневът не е нещо лошо, а сигнализира, че нещо не е наред. Така например може да сме прекалено натоварени в работата си или да смятаме, че се отнасят несправедливо с нас. Чувстваме се пренебрегнати и подценени било от шефа, било от партньора си. Проблемът е в начина, по който ще подходим към гнева си.  

За да знаете как да се държите, когато следващия път ви „избие чивията“, вижте кои 8 грешки в никакъв случай не бива да допускате.

1) Гневни изблици

Дълго време се смяташе, че е най-добре да дадеш воля на гнева си, за да се отърсиш по-бързо от него. Днес все повече психолози са на мнение, че по този начин не само не даваш отдушник на негативните си емоции, но рискуваш и ги увеличиш, ако избухнеш неконтролируемо.

2) Обвинения към другите

Колкото и да сте ядосани, няма да ви помогне да сочите с пръст другите и да ги обвинявате. Вместо това е желателно да облечете съдържанието, което трябва да бъде транспортирано, в така наречените „АЗ” послания, например от рода на: „Имам чувството, че не ме приемаш на сериозно!“.

3) Алкохол

Алкохолът също не е решение, когато искате да потушите яда си. Всъщност действието му е по-скоро контрапродуктивно, защото замъглява способността за преценка и подсилва негативните емоции.

4) Шопинг от мъка

Шопингът може да ви донесе временно утешение, но има и множество недостатъци. 1) Отразява се зле на финансите; 2) Пазарувате излишни и ненужни неща и 3) Не разрешава действителния проблем.

5) Писане на коментари във Фейсбук

Каквото преди беше агресивното читателско писмо или гневният запис на телефонния секретар, днес е хейтърският коментар във Фейсбук.  Дори в първия момент човек да изпита облекчение, като излее яда си, рано или късно ще съжали за написаното.