Мигрената е неврологичен дисбаланс, който причинява остри и продължителни главоболия, като болката може да варира от умерена до много силна. Смята се, че в днешно време от мигрена страдат дори повече хора, отколкото от астма и диабет, взети заедно. Никой не заслужава да бъде подложен на подобно мъчение, което нарушава ежедневния ;w ритъм на живот и го „изважда от строя” за неопределено време. Затова ето няколко съвета, които биха могли да облекчат симптомите по време на криза.

1. Лед

Лекарите твърдят, че ледът има успокояващо въздействие върху болката. Опитайте да поставите торбичка лед върху челото си, на врата или там, където болката е най-пулсираща. Ако не е възможно да се задържи ледът на мястото, използвайте вместо това кърпа, намокрена в ледена вода.

2. Инхалация с лавандула

Според едно проучване хората, които си правят инхалации с лавандула при мигренозен пристъп, получават по-бързо облекчение на симптомите в сравнение с онези, които вдишват плацебо. Опитайте този метод в продължение на поне 15 минути.

3. Ментово масло

Масажирайте с ментово масло (олио) слепоочията и тила си, за да облекчите болката от мигрената. Този метод е благоприятен и при състояния на умора, напрежение, стрес. Според едно проучване дори е възможно да предотврати повторен мигренозен пристъп.

4. Джинджифил

Джинджифилът има широка употреба заради благоприятното си въздействие върху здравето на човек. Учените твърдят, че облекчава и болката от мигрена. Джинджифиловият прах може да намалява тежестта на мигренозния пристъп, както и неговата продължителност. Чаят от джинджифил пък има доказано забележителен ефект при главоболието като цяло.

5. Йога

Йогата е древна техника, която се използва за лечение на най-различни сериозни болести. Няма странични ефекти, а според изследователите практикуването на основните положения в йогата помагат за облекчаването и дори предотвратяването на мигренозните пристъпи.

6. Масаж

Според едно изследване сред хора, страдащи от мигрена, става ясно, че онези, които се подлагат на терапия с масаж, имат по-редки пристъпи и дори са подобрили качеството на съня си.

7. Магнезий

Недостигът на магнезий в организма може да бъде причина за главоболие или мигрена. Скорошно проучване дори установи, че редовният прием на магнезий намалява честотата на мигренозните пристъпи с повече от 40%. Ето някои източници на магнезий, които си заслужава да включите в хранителния си режим:

  • бадеми
  • сусам
  • слънчогледови семки
  • бразилски орех
  • кашу
  • фъстъчено масло
  • овесени ядки
  • яйца
  • мляко

8. Акупресура

Също като йогата, акупресурата е метод, напълно лишен от странични ефекти. Може да се окаже чудесна алтернатива за хора, страдащи от хронично главоболие, съпътствано от мигренозни пристъпи с гадене и замайване.

Всички тези препоръки не заменят необходимостта да се консултирате с лекар - особено ако състоянието ви е тежко. Също така няма гаранция, че методите ще подействат при тежка криза. Понякога се налага да легнете на тъмно и да направите всичко възможно да заспите с надеждата, че като се събудите, болката ще е намаляла. Но не пречи да опитате, нали?