Невинаги има нужда от тест за интелигентност. Ето няколко признака, някои може би изненадващи, че вашата интелигентност е по-висока от средната:

1. Някои психически отклонения

Емоционалните разстройства могат да бъдат цената, която някои хора плащат за високия интелект.

Психолозите откриват, че по-високият коефициент на интелигентност у децата е свързан с признаци на биполярно разстройсто в късното тийнейджърство. Това изслдване налива огън в дебата за връзката между интелегентността, креативността и психологическото здраве.

Други изследвания показват, че съществува връзка между интелекта и психическите болести, която може би води началото си още от нашето еволюционно минало, и повишаването на интелекта на homo sapiens било резултат от мутация на гените. Цената на гентичните мутации обаче била именно психически отклонения и заболявания.

2. Притеснение

Хората с висока интелигентност са по-склонни да изпитват притеснение, напрегнатост и нервност, отколкото средно-интелигентните хора. 

Нервното напрежение може да е еволюирало заедно с интелектуалното напрежение и може би е дало на ранните хора еволюционно предимство в далечното ни минало.

3. Нови идеи

Статистиката показва, че по-интелигентните хора е по-вероятно да раждат нови идеи. В исторически план това може да е означавало отхвърляне на суеверията и намиране на нови начини за организиране на обществото.

4. Самотници

Колкото повече интелигентните хора се социализират с приятели и познати, толкова по-малко задоволени са от живота, сочи пък друго изследване, което е в опозиция на теорията, че социализирането прави хората по-щастливи.