Мнозина не го признават, но да си най-голямото дете вкъщи променя характера и те оформя по неповторим и силен начин - безвъзвратно.

Да имаш малък брат или сестра те развива като личност и ти дава ценни житейски уроци. И не става дума само за умението да се спори. Който има малки братя или сестри знае, че да бъдеш първото дете в семейството те натоварва със своята отговорност. Това е роля, която познава добре смирението и компромиса. В нея се учим да споделяме материалното, да се лишаваме от вещи, които носят удоволствие, и да забравяме други, на които държим. 

Да си по-голям брат или сестра не е лесно - същинско изпитание е за търпението, чувството за хумор, самооценката. Но пък е много полезно и понякога е просто велико!

На какво се научават най-големите деца у дома? Материал в блога A+ споделя някои от най-ценните им житейски умения и прозрения. Списъкът винаги може да се допълва още и още. Ето какво гласи.

Голямото дете знае: 

- Понякога се налага да поемаш вината вместо друг. Така не винаги е честно, но по този начин животът те учи на смирение и добрина. А щом умеем да сме силни, добри и благородни, той ни се отблагодарява чрез шансовете, които ни дава, и хората, с които ни среща. 

- Дори да е било досадно през годините да водим брат си или сестра си на училище, да даваме съвети, ние да сме хората, към които той или тя се обръщат първо, това изгражда лидерски умения. Тези качества - да водим, съветваме и убеждаваме, се оказват ценни на по-късен етап. Кой би предположил, че застъпването пред родителите за мечтата у дома да има кученце, е било първото ни участие в преговори?

- Уважението се завоюва, не се дава. Не можеш да очакваш от никой да ти го връчи. Никой не ти е длъжен. Да бъдеш първият вкъщи, който ще премине трансформацията от дете във възрастен, те прави в очите на по-малките важен, достоверен източник. И трябва да умееш да се държиш като възрастен. 

- Човек трябва да може да пази тайни. Колкото и да е трудно. По-големите деца се научават. 

- Дрехите, колата, телефона - това са малки неща. Постоянните борби за тях в детството ни научават, че вещите уморяват и не са толкова ценни, колкото изглеждат на пръв поглед. Нематериалното дарява с повече радост в дългосрочен план. Затова човек трябва да прави компромиси и да споделя каквото има - за да гради отношения. 

- Можем повече, отколкото си мислим. Ако имаш по-малка сестра или брат, се научаваш да даваш съвети, да бъдеш отговорен. Така изпитваш себе си и научаваш с изненада, че си способен на много повече, отколкото си предполагал. 

- Чувството да бъдеш у дома никога няма да те напусне, ако имаш брат или сестра. Вкъщи е винаги там, където са те, когато чуеш гласа им по телефона. У дома е в сърцето. Щом си по-голям брат или сестра, никога не можеш да загубиш представата кой си.

Източник: Мениджър Нюз