Може само да се съжалява, че няма ново издание на „Трудните деца“, излязла преди 5 г. у нас от „Хермес“, защото книгата на Андрю Фулър е безценен наръчник за всички родители със своеволни и инатливи деца - с тежък характер и свободолюбив дух, или просто наричани „трудни“.

Тяхното възпитание е невероятно сложна задача, но няма защо да ви убеждаваме в това колко е проблемно да излезем наглава с тях, без да прибягваме до крайности...
Да си родител на такова дете може да се окаже сериозно предизвикателство, смята психотерапевтът Андрю Фулър, а той знае това добре, тъй като през кабинета му са минали хиляди вироглави малки пациенти.

За да се справят успешно с тяхното отглеждане и възпитание, на родителите им са нужни специални умения, подготовка и стратегическо планиране като за околосветско пътешествие. Трябва предварително да са наясно кога да свият платната, кога да хвърлят спасителния пояс, кога да потърсят помощ и кога да дадат пълен напред към „окото на бурята“.

Често обаче именно днешните трудни деца са утрешните лидери, смята Фулър. Те знаят какво искат и имат решимостта да го постигнат. Вярно, че са трудно управляеми, своенравни и създават главоболия, но също така е вярно, че чрез тях родителите могат да научат много неща за живота и за самите себе си.

Да си припомним съветите му от книгата "Трудните деца" за това как да развием потенциала на децата и да канализираме огромната им енергия в конструктивни дейности.

Продължава на страниците на Новите родители.