Езикът ни служи за хранене, за гълтане и за говорене - може да разказва различни истории, в пряк и преносен смисъл, пише medicinenet.com.

Ето някои удивителни негови особености, за които може би не сте чували:

Вкусовите рецептори могат да се обновяват

У възрастния човек върху езика са разположени от 2000 до 4000 вкусови рецептори и сензорните им клетки, отговарящи за това как възприемаме вкусовете, се обновяват всяка седмица.

Около четвърт от населението на планетата притежава суперсензори – повишено чувство за вкус, особено възприемчиви към горчива храна или по-точно към съединението, наречено 6-n-пропилтиоурацил.

Друга една четвърт от хората се смятат за невъзприемчиви, които, за щастие, могат да усетят вкуса на продуктите, но техния език не може да отличи горчивия вкус на това съединение.

Средната дължина на човешкия език е около 8 см

От епиглотиса (хрущяла в задната част на устата) до върха на езика при възрастен мъж дължината е средно 8,5 см, а при жените е около 7,9 см.

В Световните рекорди на Гинес е регистриран човекът с най-дългия език в света - американецът Ник Стойберл, чийто език е с размери 3,97 инча (10,1 см).

Езикът никога не се уморява

Той е съставен от много мускули, преплетени един с друг така, че се създава гъвкава матрица, подобна на слонския хобот, наричана мускулен хидростат. Мускулите на езика са единствените в човешкото тяло, които работят независимо от скелета. Тези мускули са изненадващо издръжливи, защото се използват постоянно за хранене, говорене и преглъщане.

Езикът никога не се уморява!

Вкусовите рецепти са нужни за оцеляването

Те играят огромна роля в човешкото развитие. В началото чувството за вкус е помогнало на хората да проверяват това, което ядат – горчивия и кисел вкус указвали дали храната става за ядене или е загнила.

Задната част на езика е чувстгвителна към горчивите вкусове, затова можем да изплюем лошата храна, преди да я преглътнем. А сладките и солените вкусове говорят за това, че продуктите са богати на полезни вещества.

Езикът пълнее

Ако вие пълнеете и езикът ви може да напълнее! Той също съдържа мазнини и учени установяват пряка връзка между наднорменото тегло и дебелината на този орган.

Изследванията на американски учени са показали, че ако човек страда от прекомерно тегло и езикът му се уголемява, което увеличава риска от синдром на обструктивна сънна апнея (сериозно нарушение на съня, при което човек спира да диша).

Отпечатъкът от езика е уникален като отпечатъците от пръсти

Езикът на всеки човек е уникален и някои учени предполагат, че може да се използва като инструмент за идентифициране на личността подобно на пръстовите отпечатъци.

Дори изследователи вече работят над тази възможност и търсят начини да използват езика като надежден биометричен автоидентификатор.

По цвета на езика може да се съди за здравето

Яркочервеният език може да бъде признак за дефицит на фолиева кисеина или витамин В12, за скарлатина или за синдром на Кавазаки (сериозно заболяване в детска възраст).

Бели петна или бели налепи по езика могат да говорят за стоматит (инфекциозно заболяване на устната кухина) или левкоплакия (която трябва да се следи, тъй като може да бъде предшественик на рак).

Подут език с тъмен цвят с фини власинки по него може да бъде признак на инфекциозно възпалително заболяване, наречено глосит. Среща се и при хора, страдащи от диабет, или след прием на антибиотици или химиотерапия.

Болезнени абцеси на езика могат да са признаци на язва на устата или онкологично заболяване в устната кухина.

Адаптация Марина Атанасова / Новите родители