Да, по правило майките ни са най-добрите и най-обичаните хора в живота ни, но, уви, не всички са такива. Отглеждането и възпитанието на деца не е най-лесното нещо и, за съжаление, на този свят няма учебник, който да ни показва как да бъдем отличници в това отношение.

Всички ние сме израснали в различни семейства и родителите ни са ни възпитавали по различен начин... И въпреки че повечето ни майки са искали най-доброто за нас и са смятали, че ни възпитават правилно, това невинаги е било така. Ще поговорим за някои от най-често срещаните видове токсични майки. Онези, които нараняват и превръщат живота на децата си в ад, често без дори да го осъзнават. Ако нямате късмета да сте били "надарени" с такъв тип майка, има вероятност емоционалната травма, която ви е нанесла като дете, да е все още с вас и сега, когато сте вече в зряла възраст.

Затова ето 7-те основни типа токсични майки, които оставят трайни белези в душата на децата си:

1. Контролиращата

Това е майка, която се стреми да контролира всеки аспект от живота на детето си. Тя иска то да прави точно това, което тя му казва, точно както тя казва, и то веднага.

И макар че може да смята, че ви е възпитала строго, но справедливо, тя е допуснала много грешки по пътя си, и ви е причинила много емоционална болка.

2. Инвазивната

Това е майка, която няма представа за лично пространство и не разбира какво са личните граници. Тя постоянно преглежда вещите ви, щателно разпитва за всеки малък детайл и вярва, че не сте отделна личност, а част от един организъм, наречен "семейство".

Такава жена вярва, че има право да знае всичко за вас от – до. Тя искрено не разбира как е възможно някои неща да са лични и да засягат само вас и вярва, че детето си не трябва да има никакви тайни от майка. Вероятно тя е причината, поради която не си водите (и никога не сте си водили) дневник и се стараете да не говорите много за личния си живот.

3. Пренебрегващата

Тя поставя своите собствени интереси на първо място. Очевидно не е щастлива от факта, че носи отговорност за вас. Съответно ви отделя минимално внимание (а често дори никакво, като ви оставя в ръцете на някой друг).

Възможно е дори да ви обича, но по една или друга причина да не ви отделя вниманието, от което се нуждаете. В материално отношение може да имате всичко, което душата ви желае, но от емоционалната привързаност няма и следа. Пренебрегването може да се прояви в много форми - и вие го знаете добре. Вероятно затова като възрастен човек се хващате със смъртоносна сила за всеки потенциален партньор, който ви обръща внимание.

4. Майката с нереалистични очаквания

Това е майка, която вярва, че понеже сте нейно дете, трябва да сте съвършени - във всичко. Тя очаква от вас да получавате само най-високи оценки в училище и винаги поставя летвата на очакванията си на недостижими висоти.

5. Агресивната

Живеенето и израстването с този тип майка вероятно е най-трудното нещо, което може да се направи. Тя изпада в ужас заради почти всяко малко нещо. Ходите на пръсти из къщата и се опитвате да ѝ угодите по всички възможни начини, но в крайна сметка започвате да осъзнавате, че колкото и да се стараете, тя никога няма да бъде напълно удовлетворена.

Всичко, което се обърква в живота ѝ, неизменно е по ваша вина и тя отвреме-навреме си изкарва гнева върху вас - по всички възможни начини.

6. Нарцистичната

Това е майка, която вярва, че всичко в нейния живот трябва да е съвършено и че светът се върти около нея. Тя също така съчетава много от чертите на другите токсични типове майки, описани в тази статия.

Това, което тя иска, винаги е неизмеримо по-важно от вашите желания. Страхотна актриса е и хората около вас може да смятат, че семейството ви е почти идеално, но вие знаете истината, нали?

7. Майка, която се нуждае от внимание

Това е майка, която се нуждае от вашето внимание. Всеки ден тя се прибира вкъщи изтощена и единственото нещо, което иска, е някой да я изслуша и да я съжали. А готвенето и чистенето по правило падат на вашите плещи. Децата, които растат с такава майка, са склонни да пораснат много бързо.

Източник: cluber.com.ua