1. Помирете се с миналото си.

Демоните на миналото са опасни. Не се отпускайте да си припомняте стари любови, пропуснати възможности, изгубени приятелства. Поучете се от миналото, но не позволявайте то да определя пътя ви напред. Помирете се с миналото си, за да не може да попречи на бъдещето ви.

2. Не е ваша работа какво мислят хората за вас.

Каквото и да правите, колкото и усилия да полагате, никога не можете да се харесате на всички. Ако има такъв човек, то той е завиден лицемер. Примирете се, че вие носите отговорност само за своите думи и постъпки, не и за чуждите. Не плащайте данък обществено мнение. Бъдете себе си.

3. Щастието ви е във вашите ръце.

Вие и само вие сте отговорни за щастието си. Не го разочаровайте. От вас и вашето отношение към нещата зависи колко драматични са те всъщност. Не им позволявайте да бъдат прекалено драматични. Повтаряйте си: „И това ще мине.“ Вярвайте в добрия изход.

4. Не се сравнявайте с другите.

Никога не правете тази грешка. Сравнението с другите е истински крадец на радостта от живота. Винаги ще има някой по-умен, по-красив, по-богат от вас. Всичко е до нагласата. Не знаете зад паравана на привидно щастие какво се крие. Всеки има своите битки.

5. Времето лекува почти всичко.

Наистина е така. Оставете се в ръцете на времето. Болката, гневът, разочарованието – всичко отминава с времето. Преди да хвърлите толкова енергия и емоция в настоящия проблем, задайте си въпроса дали това ще има значение след 5 години например.

6. Престанете да мислите толкова много.

Спрете да се измъчвате и да си блъскате главата с въпроси. Понякога е хубаво, че не знаем всички отговори. Оставете се на живота в неговото многообразие. Животът постоянно ни учи. Едни от най-важните уроци, които можете да вземете, е да се научите на търпение.

7. Усмихвайте се.

Най-красиво е усмихнатото лице. Ако се усмихвате на света, вероятно той ще ви отвърне със същото. Съсредоточете се върху нещата, които имате, върху хората, които обичате – ето колко много поводи за усмивки. Не всички световни проблеми са ваши. Оставете нещо и за другите.

Цветелина Велчева