Успехът не е резултат единствено и само от титаничен труд. Доказва го световноизвестният индийски лекар, мислител и писател Дийпак Чопра. Авторът на новата епоха, както го наричат, търси корените на просперитета и ги извежда в 7 духовни закона на успеха, на които посвещава и едноименна книга. Както ще се убедите сами, законите са прости.  А резултатът - грандиозен, обещава Чопра. И така, ето как ги описва той накратко:

1. Закон за чистата потенциалност

В нашата Вселена открай време действа и ще действа особена сила, която движи всичко – прави скритото явно, непроявеното - проявено. И ако осъзнаем този закон и разберем, че източникът на всичко е чистото съзнание, ще влезем в хармония със силата, движеща всичко във Вселената.

За да започне този закон да работи за вас, Дийпак Чопра съветва да бъдат предприети три стъпки:

- медитирайте най-малко по 30 минути два пъти на ден в пълно мълчание.

- общувайте безмълвно всеки ден с природата – наблюдавайте изгрева и залеза, любувайте се на звездното небе, слушайте шепота на вълните.

- научете се да не съдите и оценявате никого и нищо – не забравяйте за чистото съзнание.

2. Закон за отдаването

Само когато даваме, ние получаваме. Вероятно много пъти сте чували тази максима. Но, как се прилага на практика законът, за да работи за вас?

И тук има полезни съвети:

- създайте си навик където и при когото да отивате, винаги да носите подарък, да дарявате! Голяма грешка е да се тълкува този съвет само от материална гледна точка! Дарявайте усмивки, емоции, комплименти, радост, подкрепа, помощ;

- приемайте даровете, които другите ви дават, с радост и я излъчвайте като вълна към цялата Вселена. Бъдете открити към всякакви дарове, било то пари, усмивки, комплименти, вещи. Приемайте с радост и благодарност.

- пожелавайте в съзнанието си на хората, които срещате радост, успех и благоденствие.

3. Законът за причините и следствията или законът на кармата.

Всичко, което правите, създава енергийни потоци с определена насоченост, които се връщат към вас като бумеранг в многократен размер.

Практическите стъпки:

- всеки миг следете своите действия, решения, избори – какви последствия ще донесе в бъдеще този миг. Отворете очи, осъзнайте своите мисли и действия;

- всеки път си задавайте въпроса дали вашата постъпка ще донесе щастие на някого, на кого ще окаже влияние. Вслушвайте се в своя вътрешен глас, в гласа на сърцето си и ако изборът ви причинява дискомфорт, откажете се от него. Ако е обратното – не се колебайте и действайте.

4. Закон за най-малкото усилие и най-малкото съпротивление

Всичко във Вселената се случва по естествения път на най-малкото усилие — тревата расте сама, пеперудата пърха леко с криле без излишни усилия. Този закон е универсален. Какво прави човекът? Опитва се да плува срещу течението, упорства и се съпротивлява, вместо да плува по течението, постепенно привличайки го на своя страна.

Законът ще работи за вас, ако следвате тези стъпки:

1. Научете се да приемате всичко такова, каквото е. Хора, събития, обстоятелства, не се опитвайте да ги променяте, защото във Вселената всичко е такова, каквото трябва да бъде в този момент. Не мислете, че можете да съперничите на мирозданието.