Чудили ли сте се какво правят щастливите двойки, за да продължават да се забавляват заедно години наред? Разбира се, нещата невинаги са такива, каквито изглеждат отвън - и често в една връзка има повече, отколкото се вижда на повърхността.

Въпреки това има двойки, чиито връзки се основават на взаимно доверие и уважение и ни е трудно да си ги представим да се карат за глупавите неща, за които ние често изпадаме в конфликти.

И така... Какво правят щастливите двойки?
Истината е, че повечето, ако не и всички двойки, имат своите различия. Определено във всяка връзка има моменти, когато партньорите са дълбоко разочаровани един от друг. Да, дори има моменти, когато и най-щастливата двойка изглежда досущ като нещастна двойка!

Но основната разлика е, че щастливите двойки знаят как да се борят за своята връзка и как да продължат да укрепват взаимоотношенията си.

С упоритост всички можем да развиваме уменията си и да укрепваме своите взаимоотношения:

1. Щастливите двойки се доверяват един на друг.
Дори и да не са съгласни един с друг, те винаги си имат доверие, че партньорът им ще бъде мил, верен и честен и че ще вземе предвид чувствата и желанията на другия.

Изследователят Джон Готман установил, че двойките, които се доверяват един на друг живеят по-здравословен и дълъг живот. Той открива, че доверието е с свързано с отделяне на хормона окситоцин, който кара човек да се чувства добре, да се „привързва". Това е хормонът, който се отделя и при оргазъм – колкото по-силен е оргазмът, толкова повече окситоцин се секретира.

Също така щастливите двойки се поддържат и партньорите винаги се отзовават, когато другият е в нужда. Дори и когато възникват разногласия, те предпочитат доверието и прошката вместо съмнението и злопаметността.

2. Щастливите двойки не се отчайват от различията помежду си.
Те знаят, че съществуват различия, а понякога тези различия са доста драстични. Всяка двойка има своите ежедневни сблъсъци, когато характерите и предпочитанията им се разминават драстично. Те забелязват, но не си позволяват да осъждат.

Дори и при неразрешими семейни конфликти, не трябва да се стига до отчаяние. Всичко се свежда до това, да видим нещата в перспектива.

Щастливите двойки знаят, че дори с неразрешимо противоречие помежду си, са направили избора да изградят дългосрочна връзка. Те могат да понесат чувствата, които възникват от споровете, и дори могат да приемат или да се посмеят върху различията си.

3. Щастливите двойки са любезни и мили.
Те знаят че носят отговорност за своите думи и действия. Не влизат в конфликт за щяло и нещяло. Внимателно избират думите си особено когато изразяват разочарование или ярост. В комуникацията си се стремят да се изслушват внимателно и да кажат своята истина мило. Дори когато това, което искат да кажат, да е трудно – казват го честно и със състрадание.

Това гради доверие и сигурност. Внимателното изслушване на другия ви позволява да го накарате да се чувства наистина важен и чут, а това е нещо, към което всички се стремим.

4. Щастливите двойки успешно поправят пораженията.
Всеки от нас понякога говори или се държи зле. Но става въпрос за това, да можем да управляваме успешно вредите, които причиняваме. Щастливите двойки могат