Сарказмът, затруднението да спазвате срокове... вижте и още необичайни неща, които често се срещат при оригинално мислещите и талантливи хора.

1. Саркастични сте

Има връзка между сарказма и творческото мислене и тя е двустранна, отбелязва изследване. Учени са открили, че сарказмът повишава креативността, а не е просто неин страничен продукт. Практикуван с хора, които познавате добре, той не да вреди на взаимоотношенията, както често се смята, а по-скоро обогатява общуването.

2. Умът ви се скита

Хората са склонни да мислят, че губим излишно време, когато се унасяме в мисли. Нови изследвания сочат, че склонността да оставяме ума да се скита може да е един ключовите компоненти на креативността.  За разлика от локализираната мозъчна активност, свързана с конкретни задачи, в „режим на почивка“, се включва една гигантска мрежа, в която участват множество области на мозъка, посочва ръководителят на изследването, проф. Моше Бар.

Това участие на повече мозъчни центрове вероятно е причината хората, които се отдават на мечти, да са по-креативни и дори по-способни да изпълняват задачите си, когато мозъкът „се отнесе“.

3. Говорите с хора, които мислят различно от вас

Новите технологии и идеи днес са продукт на колективни мисловни усилия, а не на индивидуални гении, твърди съвременно проучване. То сочи, че иновациите днес са предимно резултат от сблъсък на идеи и малки подобрения.Три фактора влияят върху този процес:

По-големи и по-свързани общества, в които идеите могат да се сместват.

Лесно предаване на знание между хората, така че върху него да може да се гради.

Търпимост към отклонения: да опитваш нови неща е трудно и шансът за неуспех е голям. Трябва да се осигури възможност за грешки.