Рисуването и оцветяването са занимания, които носят не само удоволствие и забавление за най-малките, но и много ползи.

Те стимулират творчеството, въображението и логиката, развиват фината моторика и силата на ръката, подобряват координацията между ръцете и очите, както и визуалния анализ, спомагат за концентрацията и повишават увереността, релаксират и помагат за изразяване на емоциите по по-различен начин.

Те обаче са много повече от игра. Изработването на рисунката, избирането на цветове, правилното държане на молива, спазването на контурите при оцветяване, са също много важни за растежа на децата дейности.

С какво обаче е най-добре да рисуват малките деца? Има ли по-подходящи и по-неподходящи варианти за тях?

Ето основното, което е добре да знаете, преди да поднесете лист хартия и боички на малчуганите.

Пастели

Пастелите са може би най-подходящия вариант за стартиране. Те са идеални за малки деца и са за предпочитане пред маркерите, флумастерите и моливите.

Освен това са много по-меки и не пробиват хартията, а и не цапат ръцете, дрехите и дивана – нещо, което със сигурност ще се случи, ако им дадете флумастери или бои.

Освен това, пастелите тренират правилното държане с ръка и адекватен натиск, което след време ще бъде много полезно умение за децата.

Най-подходящите пастели за малки деца трябва да бъдат лесни за хващане и трудни за чупене. Следователно за предпочитане са късите и по-дебели, без парафин и токсични съставки.

Моливи

Те са следващото, което може да дадете на децата, след като те усвоят рисуването с пастели. Предимството им е, че са лесни за използване и не цапат.

Неудобството е, че върхът им лесно се чупи, което налага да ги подостряте. Не трябва да ги правите твърде остри, за да не се наранят децата.

Моливите с по-дебел графит са по-подходящи за малки деца, тъй като не се чупят така лесно като по-тънките. А и са по-удобни за държане.

Вълшебните моливи, които се превръщат в боички след като минете с четка, напоена с вода, върху рисунката, направена с тях върху листа, са изключително ефектни и бързо грабват детското внимание. Но преди това нека малчуганите усвоят рисуването с обикновени моливи.

Бои

За децата има бои, които имитират текстурата на темперните, но всъщност не са такива, а са специално предназначени за малчугани. Те са в бурканчета и лесни за боравене, не са токсични, лесно се изпира изцапаното с тях и могат да се използват не само с четки, а и с ръце.

Всъщност рисуването с пръсти е изключително забавно и полезно за децата, защото така те развиват тактилните усещания и се научават да използват правилно цветовете. След това могат да опитат да повторят същото с гъба или четка.

В този случай се подгответе за цапане. Задължително използвайте мушама, върху която децата да рисуват и защитна престилка за дрехите им. Пак ще има нацапано, но ще е по-малко.

Продължава на страницата на Новите родители