Хората имат определена представа какъв трябва да бъде сексът. В романтичните комедии например, когато главните герои най-после се съберат, той е идеалният любовник, а тя – съвършената любовница. Но че действителността може да е доста отрезвяваща, за това рядко се говори. Мислите, че имате проблеми в секса? Няма нужда да се филмирате. Според учените и лекарите следните чести сексуални „проблемчета“ са напълно нормални.

1. Не правите достатъчно секс

Колко често правите секс – в седмицата, в месеца? И започвате да се сравнявате с другите. Нещо с мен сигурно не е наред, щом правя секс с партньора си само от време на време. Забравете тези съмнения в себе си. Въпреки че сексът е неизменна част от пълноценната интимна връзка, той не е състезателен спорт. Най-вече в трудни етапи от живота е съвсем естествено стресът да убие желанието ни. А който все пак реши да прави секс, въпреки че не му е до това, рискува психичното си здраве – такъв е резултатът от едно изследване на учения от Корнелския университет Жана Врангалова.  Сексът по принуда води до понижена самооценка и дори може да отключи депресия. Когато след поредния натоварен ден отново нямате желание за секс, спомнете си, че качеството е много по-важно от количеството. 

2. Вагината не се овлажнява

Предварителната игра върви чудесно и сте настроени за секс. Но въпреки възбудата не се овлажнявате. При това вагиналната сухота е напълно нормална. Това потвърждава сексологът д-р Селест Холбрук: „Доколко се овлажнявате зависи от множество фактори, сред които прием на медикаменти, възраст, цикъл и дори въздухът в помещението.“ Следователно производството на секрети от лигавиците се променя, най-често при стрес или в климактериума. За да се наслаждавате на любовната игра в пълна степен, експертът съветва: „Използвайте лубрикант и се опитайте да не се стресирате“.

3. Актът трае кратко

Колкото по-бавно, толкова по-добре? Нищо подобно! Според редица изследвания най-удовлетворителният секс продължава от 7 до 13 минути. Следователно любовната игра не бива да се проточва прекалено. Ако смятате, че актът с партньора/партньорката ви е прекалено кратък, това също е нормално. Най-важното е да го обсъдите помежду си, така че и за по-краткото време двамата да получите удоволствие.

4. Партньорът ви има крив пенис

Никой не е идеален. Но изкривяването на пениса, което често се смята за дефект, не е непременно нещо лошо за сексуалния живот, дори напротив: често кривината допринася да се достига по-лесно някоя ерогенна зона, като например G-точката, или да се изживеят по-интензивни оргазми.

5. Не сте в настроение за секс

Романтична вечеря, свещи, всичко е идеално. Единствено физическата близост може да допълни хубавата вечер. Но двамата просто не сте в настроение. Гушкане? Да. Секс? Не, благодаря. Да не би нещо в отношенията ви да не е наред? Сексологът д-р Джес О'Райли бие отбой: „Както някои хора се нахвърлят на яденето с апетит, а други ядат много малко, така и либидото варира от човек на човек“. Колебанията в настроението и дори липсата на желание са напълно нормални. Според експерта: „Трябва само да се уверите, че ще намерите партньор, чийто интерес към секса съвпада с вашия“.

6. Ерекцията му не издържа дълго

Ако по време на секс ерекцията на партньора отслабне, няма място за безпокойство. Това не означава, че не ви намира за привлекателна. Временното нарушение на ерекцията може да се дължи на много фактори, както твърди секс терапевтът Рина Макданиъл. Възможните смутители са стрес, нервност и алкохол. В такива случаи може да помогне промяна на позата. А може и да напомните на партньора си, че сексът не е спорт за постижения и такива неща като загуба на ерекция се случват.

7. Не стигате до оргазъм

Навярно един от най-честите „проблеми“, за които се тревожим, е неспособността за постигане на оргазъм. Всъщност сексът, който не завършва с оргазъм, също може да е удовлетворителен за двамата. Разбира се, не бихме искали кулминацията да отпадне завинаги. В случая може да помогне търпението и откритата комуникация. А понякога и знанието, че не сте единствените. Редица проучвания са установили, че 80% от жените не стигат до оргазъм единствено чрез акта (без предварителна игра).

Както виждате, има редица проблеми, които в действителност не са проблеми. Вместо да се потискате, спомнете си, че при секса не е нужно да отговаряте на ничии очаквания. От значение са единствено страстта и удоволствието.