За съжаление, няма рецепта за общуването с подобни хора. Защото дали имат две лица понякога се познава едва когато бъдат подложени на изпитание. Разбира се, би било полезно да притежавате известно познаване за хората.

Бъдете предпазливи: ако новият колега се държи приятелски и ви поздравява любезно, това още не означава, че няма да ви подлее вода занапред. Естествено не става дума по принцип да не се доверявате на никого и на нищо.

Трябва обаче да вземете предвид съвкупността от жестове, мимики и поведение на човека, а не по една единствена ситуация да съдите за тези, които може да възникнат в бъдеще. Това се отнася както за положителното, така и за отрицателното. Докато не сте опознали добре някого, една здравословна самозащита няма да навреди.  

1.  Търсят с вас контакт само, ако имат изгода.

2. Дават обещания, но рядко ги спазват – например телефонно обаждане, уговорка за среща.

3. Често злословят за другите. Внимание! Същото може да сполети и вас!

4. Завиждат ви за успехите. Ако се провалите в нещо, скрито (и не толкова скрито!) злорадстват.

5. Те ви принизяват, не подкрепят мечтите ви, а изтъкват само деструктивното.

6. Когато сте в компания, очакват цялото внимание да бъде насочено към тях.

7. Опитват се да забият клин между вас и старите ви приятели.

Може би ще ви е интересно да разберете как да не позволявате на другите да ви използват? Ето няколко съвета:

В началото бъдете резервирани.

Искате да помогнете на колега? Чудесно, стига да не сте винаги вие този, който помага, без да получава нищо в замяна.

Наблюдавайте човека.

Тук не става дума за дебнене и преследване, а за добра памет. Сравнете негови минали постъпки с думите му. Изпълнявал ли е обещанията си? Ако не, това може да е признак за двуличие. 

Слушайте внимателно.

Когато един човек говори неспирно за себе си, това говори за желанието му да се самоизтъкне. Може би си имате работа с нарцис или кариерист. Внимавайте с него, защото има голяма опасност да се опита да ви използва.  Дори ако е невъзможно да го критикувате, защото реагира прекалено чувствително, имайте едно наум, че може да не се интересува искрено от вас.