Три фактора определят дали мъжът ще може да стане татко: производството на мъжки полови клетки (сперматогенеза), транспортирането на сперматозоидите и тяхната способност да проникнат в яйцето, за да „вкарат“ в него генетичен материал.
Разбира се, основният принос на мъжа за успешното зачеване е качествената сперма, защото за да баде оплождането успешно, поне 10 милиона сперматозоида трябва да проникнат в матката!
Качеството от своя страна зависи от нивото на хормона тестостерон в организма. Смята се, че мъжете с високи нива на тестостерон обикновено са със среден ръст, набити, с развит торс и много косми по тялото.

Какви фактори влияят негативно

- Възраст: след 35 години производството на тестостерон и броят на сперматозоидите в семенната течност намаляват.

- Тегло: излишните килограми водят до хормонален дисбаланс, потискат ендокринната функция на тестисите, намаляват броя и подвижността на сперматозоидите.

- Пушене: влияе отрицателно на ДНК на спермата. В допълнение, семенната течност на пушача е по-податлива на агресивното влияние на леко киселата среда на влагалището. А всичко това намалява шансовете на спермата за "оцеляване".

- Алкохол: Намалява нивата на тестостерон в тялото и влияе отрицателно върху производството на здрави сперматозоиди от тестисите.

- Прегряване (баня, сауна, синтетично бельо): сперматозоидите са много чувствителни към топлина, тъй като процесът на тяхното образуване протича при температура, която е с 1-2 градуса по-ниска от температурата на вътрешните части на тялото.

- Наранявания в областта на слабините, тесни дрехи, потенциално опасни спортове - колоездене, бойни изкуства.

- Лоша среда и условия на живот: замърсен въздух, работа със силно токсични вещества, повишени нива на радиоактивно излъчване.

Отклонението на основните параметри на спермата от нормата може да бъде повлияно и от: нарушения във функционирането на тестисите, простатната жлеза и редица малки полови жлези.
Прегледът от уролог позволява да се направят изводи за възможни заболявания или рискови фактори.
Дори вирусно заболяване може да потисне образуването на здрави сперматозоиди за 2-3 месеца.

Започнете подготовката отрано

За да подобрите узряването на сперматозоидите, се въздържайте от пушене, горещи вани или чести посещения в сауна. Намалете приема на алкохол колкото е възможно.

Ако всичко е наред от страна на жената, бъдещият татко трябва първо да направи спермограма - анализ, който дава представа за концентрацията, количеството и подвижността на сперматозоидите.
При нормални показатели се прави мар тест. Той установява спермата, която е „блокирана“ от антитела, т.е. покрити с антиспермално покритие.
Друг метод за откриване причините за безплодие е свързването на спермата с хиалуронова киселина (определят се „зрели“ сперматозоиди).
Зачеването се влияе и от честотата на интимните контакти – добре е те да са оптимален брой. Не бива да са твърде чести.  Водени от силно желание за дете, партньорите понякога прекаляват. Помнете, че мъжкото тяло се нуждае от време, за да натрупа подходящия резерв от сперма. Оптималният интервал между половите контакти трябва да бъде в интервал от три дни.

Продължава на страницата на Новите родители