В живота си неизменно ще преживеем раздели – независимо от какъв характер. Както има срещи, така, за съжаление, има и раздели. Важно е да се разделим „правилно“. Какво означава това?

Всяка връзка е различна. Всеки човек оставя различна следа в съзнанието ни, променя ни по определен начин, „моделира“ психиката ни.

Както във връзките, така и в разделите важно е отношението.

Затова често се случва, когато се разделяме с партньора, да изпитваме гняв, да оставаме с чувство на агресия, да го проектираме в съзнанието си като враг. Вследствие на това губим възможността да се намираме в положително състояние и вместо това се отдаваме на състояние, контролирано от гнева.

Ако продължаваме да се отнасяме към бившите си партньори като към врагове, ако продължаваме да сме им обидени, да таим гняв у себе си, всъщност нанасяме вреда преди всичко на самите себе си. За мозъка няма бивш партньор, затова той автоматично приема тезата, че „моят любим е мой враг“ – а това внася още повече напрежение в отношенията.

Всичко това ни пречи да влезем открито в новата връзка. Душата ни се страхува, че ще преживеем отново разочарование, обида, гняв.

Затова е важно да се разделим „правилно“, да приемем човека такъв, какъвто е, да го пуснем. Да разберем, че вината никога не е само у другия, защото със сигурност и ние не сме безгрешни.

Единственият правилен начин да се разделим е с чувство на благодарност, а не на гняв и обида. Трябва да бъдем благодарни за всичко добро, което сме споделили; за всички ценни уроци, които сме усвоили.

Само така ще можем да освободим душата и мислите си от лошата енергия и да приемем следващата връзка честно и открито, с надежда и любов.