Психолозите са категорични, че не страстта, а уважението между двамата партньори е „виновно“ за дълголетните връзки. Защото страстта – както учените вече доказаха, трае най-много 3 години. А след това в живота на двойката се настаняват съвсем други емоции. И зад всяка една от тях стои уважението между двамата. Липсва ли то, разбирателството е застрашено от кризи, които понякога трудно могат да бъдат преодолени.

Италиански експерти се опитаха да съберат седемте най-добри и полезни съвета, които ще ви помогнат да преодолеете някои негативни моменти и да работите повече над взаимното уважение. Ето кои са те!

1. Никога не казвайте: „Не мога сега/не искам“

Това създава излишна негативна енергия и когато се повтори повече от 2-3 пъти, лесно може да се превърне в искрата, разпалваща поредния семеен скандал.

Възможно е да не сте в състояние да направите дадено нещо или просто в този момент да нямате настроение и сили за него. Но това не означава, че трябва да действате веднага „с рогата напред“ и да отсичате „Не“, а по-добре да откажете по дипломатичен начин. Непременно кажете, че можете, но помолете да не е точно в този момент, защото сте уморени, притеснени или нещо друго.

2. Не пропускайте да се поздравявате

Тръгвате сутрин за работа в различно време, вечер също се прибирате един след друг. Задължително се поздравявайте всеки път и разменете по една бърза целувка.

Важно е да го правите редовно и искрено, за да има ефект. Това между другото много сближава и при конфликт, защото показва, че въпреки случилото се, вие все още държите един на друг и мислите като екип.

3. Не се самоизтъквайте постоянно

Може би ви се е случвало в разговорите у дома постоянно да казвате какво сте постигнали през деня и колко сте добри в дадено начинание. Да, това са неща, с които е добре да се гордеете, но дали така не притеснявайте партньора си, който може да се почувства недостатъчно добър или поне не толкова, колкото вас.

Хубаво е да се интересувате всеки ден от човека до вас, проявявайки нужното внимание, загриженост и радвайки се искрено дори на малките му успехи. Трябва да има баланс в хвалбите.

4. Спрете да критикувате

Или поне не го правете постоянно, всеки ден, от сутрин до вечер. Надали в такава атмосфера бихте се чувствали щастливи. Да не говорим, че партньорът ви така би бил огорчен постоянно.

Много важно е да се уважавате, дори и в недостатъците. Няма човек без недостатъци, така че спрете да се вглеждате в тези на партньора. Със сигурност и той/тя забелязва нещо неприятно във вас, но от деликатност премълчава. Това разбира се, не означава да бъдете лицемерни и фалшиви. Важно е да сте искрени и когато нещо ви дразни много, да го признаете. Не и постоянно да натяквате за дреболии.

5. Говорете ясно

Няма как да очаквате човекът до вас да се досети какво мислите в този момент. Затова не му се сърдете, че не е успял да разгадае вашите идеи и намерения.

Имате ли да казвате нещо, кажете го ясно и точно. Така отношенията ви ще бъдат много по-лесни, а и демонстрирате доверие в партньора,. Да се премълчава или говори завоалирано не е продуктивно.

Продължава на страницата на Новите родители