Понякога просто ни идва да си оскубем косите от отчаяние – спазваме стриктно диета, потим се във фитнес салона, пием по два литра вода на ден – а излишното тегло продължава да ни тормози! Редица проучвания обаче показват, че понякога пълнеем не от това, от което си мислим... а понякога дори от нещата, които смятаме за добри за здравето! Проверете дали това не се отнася и за вас.

Приятелите

Приятелите са нещо чудесно, но скорошно проучване, публикувано в сп. PLOS Online, показа, че пълнотата е „заразна” сред близки другари. Наблюдаваните студенти качвали килограми, ако се сближавали с по-пълнички свои колеги. Всъщност, приятелят с наднормено тегло увеличава шанса ви да напълнеете с 50%!!! Причината? Най-вероятно синхронизирането на хранителните навици и чувството за спокойствие, че „все пак сте по-слаби от Мария”. Но докога ли?

Диетичните храни

Много готови храни, рекламирани като диетични, всъщност са калорийни бомби, които само чакат да се лепнат на бедрата ви. Да, не е честно, но една „здравословна” вафла с мюсли всъщност може да съдържа точно толкова захар и мазнини, колкото и обикновената. Правилата за реклама позволяват тя да се нарича здравословна просто защото вътре има повече овесени ядки.

Късното лягане

Повечето от нас водят напрегнат живот и лягат да спят все по-късно и по-късно. Проучване на Вашингтонския университет обаче показа, че ако спим по-малко от 7 часа на нощ, гените, активиращи трупането на мазнини, се задействат.

Пълният бележник

Освен че ви кара да пропускате ценни часове за почивка, претъпканият със задачи бележник създава постоянно чувство за нервност, което кара тялото да освобождава хормона кортизол. Той не само, че засилва апетита, но и влияе върху натрупването на мазнини, като го концентрира върху корема. Напрегнатото ежедневие ни кара и да ядем нередовно и често вредни бързи закуски.

>>