Емоционалната устойчивост означава да можеш да се съпротивляваш, да се справяш с предизвикателствата на живота, да имаш гъвкав ум, който може да се адаптира, и да си уверен, смел и решителен да приемаш предизвикателствата, които ти се поднасят. Когато човек стане по-силен в емоционален план, той започва да живее по-добре.

Лао Дзъ е бил прав, когато е казал „Който побеждава другите е силен; който побеждава себе си е могъщ”. Въпреки това има хора, които живеят цял живот, без да са победили себе си.

"Знайте, че мекото е по-силно от твърдото, водата е по-силна от скалата, а любовта е по-силна от насилието" - Херман Хесе.

Емоционалната устойчивост е източникът на психологически ресурси, от които се нуждаете, за да преодолеете всяко препятствие по пътя си. Но ако копнеете да станете емоционално силни, трябва добре да помислите какви искате да бъдете и какви - не. След като приоритетите ви бъдат подредени по важност, вече няма да има място за несигурност и поражение.

Как да станем емоционално силни: 7 стъпки

Емоционалната устойчивост определено не е решение на всички проблеми. Всъщност, ако искате да станете емоционално по-силни, ще трябва сериозно да поработите върху себе си. А това ще изисква специални умения и подходящи психологически инструменти.

1. Самоосъзнаване: отделяйте по 20 минути на ден за самоанализ

Точно както отделяте част от деня си за упражнения, четене или гледане на телевизия, така е добре да си дадете малък прозорец за интроспекция и практикуване на самоосъзнаване.

Едно от нещата, от които се нуждаете, за да развиете емоционална устойчивост, е способността да се дистанцирате от определени неща в заобикалящата ви среда. Това ще ви помогне да разберете истинските си нужди и да навлезете по-дълбоко в душата си, за да разберете ясно какво е това, което влияе на вас и на живота ви.

2. Приемайте негативните емоции

Нека се замислим за момент. Дълго време светът ни убеждаваше, че "трябва да сме щастливи". Чували сме това толкова често, че сме се "пристрастили" към положителните емоции. Но един от страничните ефекти на този светоглед е неспособността да се справяме с отрицателните емоции. Ние ги смятаме за безполезни.

Тъгата ви парализира, а гневът ви изкарва извън кожата. В крайна сметка преглъщате едно разочарование след друго, без да разбирате какво да правите с тези трудни емоции. Но емоционално силните хора просто ги приемат.

Не забравяйте, че приемането не означава предаване. Не, то говори за признаването на определени вътрешни факти и за готовността ви да ги преработите.

3. Осъзнайте, че трудностите не са препятствия, а предизвикателства

Развиването на психологическите умения, необходими за емоционална устойчивост, не е лесен процес и изисква време. Важно е да придадете смисъл и значение на всяко предизвикателство в живота. Трябва да говорите за тези проблеми със себе си и с другите като за предизвикателства или изпитания, а не като за задънени улици или провали.

Това, което на пръв поглед изглежда като край, всъщност е отворена врата, която ще ви отведе към нещо ново. Можете да преминете през нея и да видите нови възможности от другата страна.

4. Изисквайте от хората по-скоро уважение, отколкото внимание

Някои хора прекарват целия си живот в просене на внимание. Те се нуждаят от него като от кислород, защото в противен случай се чувстват беззащитни и изгубени. И щом получат желаното признание или видят, че семейството и приятелите им са щастливи с тях, самочувствието им веднага се повишава.

Но този нездравословен навик пречи на развитието на емоционалната устойчивост. Това, от което се нуждаете, не е внимание, а взаимно уважение, което ще позволи на вас и на другите да живеете свободно, без да имате нужда някой да ви казва какво да правите и как да се изразявате.

5. Не забравяйте, че промяната е част от живота

Една от характеристиките на емоционално устойчивите хора е техният ентусиазъм. Ентусиазираните хора притежават вътрешна сила, която им дава енергия да се борят. Те обичат да откриват нови предизвикателства за себе си и да ги посрещат.

Промяната е част от живота. А човек, който е заседнал на едно място, в крайна сметка го чака разруха. Той просто ще изгуби ентусиазма си. Ето защо не бива да забравяме значението на промяната и колко полезна и необходима е тя.

6. Научете се да бъдете благодарни

Може да ви се струва наивно, но всъщност изразяването на благодарност за постиженията ви, за това, което имате, за това, което сте и за това, което ви заобикаля ежедневно, е невероятно полезно.

Опитайте се да си водите дневник на благодарността. В него можете да записвате всички положителни работи за себе си и всички неща, които ви мотивират и ви правят емоционално по-силни.

7. Днес е най-добрият ден да осъществите мечтите си

Да бъдеш емоционално устойчив означава да се борите без капчица страх за онова, което искате. Не е нужно да отлагате мечтите си за утрешния ден. Вие сте човек, който "един ден" ще признае чувствата си на някого, "един ден" ще помоли шефа си за повишение, "един ден" ще отиде на невероятно пътуване и т.н.?

Работата е там, че "един ден" не е в календара. Пропускате времето, а междувременно, заради нерешителността и страха ви, животът се изплъзва между пръстите ви. Струва ли си? Разбира се, че не. Затова работете върху своята увереност, самочувствие и решителност и добавете щипка смелост. Сега можете да осъществите мечтите си.

Процесът на развиване на емоционална устойчивост е постоянен и изисква ежедневна работа. Трябва да тренирате ума си с всяко ново предизвикателство и тогава мечтите ви ще станат реалност. Бъдете смели и търсете щастието си в грижата и любовта към себе си.

Източник: cluber.com.ua