Заплахата от спонтанен аборт или преждевременно раждане може да възникне на всеки етап от бременността: от момента на зачеването до 37-ата седмица.

Опасните седмици

Очакването на бебе не е болест, а състояние, което изисква постоянно наблюдение. Благодарение на него е възможно най-рано да се открият усложнения и да се коригират навреме или дори да се предотвратят.
Но има периоди, когато най-често има риск и, когато е необходимо по-внимателно наблюдение, обяснява акушер-гинекологът д-р Екатерина Федорова.

Първият триместър, 8-9 седмица, е критичен период.. Именно на този етап най-често възниква „неразвита“ бременност. Така че е препоръчително да се направи ултразвук на малкия таз.

2-ри триместър, 15-20 седмица. По това време съществува риск от цервикална недостатъчност, когато шийката на матката се отваря преждевременно и е възможен късен спонтанен аборт. Нужна е динамична оценка на състоянието на шийката на матката чрез ултразвук и преглед от акушер-гинеколог.

25-26 седмица - трябва да се извърши доплерометрия (оценка на кръвния поток в съдовете на плацентата) за ранно откриване на плацентарна недостатъчност и забавяне на растежа на плода.

След 40 седмица от бременността е препоръчително да останете в болницата за динамично наблюдение и ежедневно наблюдение на сърдечната дейност на плода. По това време компенсаторните възможности на плацентата могат да бъдат изчерпани и това може да повлияе на състоянието на нероденото дете.

Ако има постоянни дърпащи болки или тежест в долната част на корема, кървене или се отделя кафяв секрет, това показва заплаха от спонтанен аборт. На по-късен етап (след 12 седмица) може да се появи и усещане за разпъване и разкъсване. Естествено, причината за спешна хоспитализация е преждевременното изтичане на околоплодната течност.

Най-честите причини за спонтанни аборти

Хромозомни аномалии
Една от причините ембрионът да спре да се развива. В този случай обаче най-често говорим не за спонтанен аборт, а за неразвиваща се бременност. Обикновено това се случва за период от 8-9 седмици и се открива при ултразвуково изследване. След това бременността се прекъсва чрез вакуумна аспирация или кюретаж.

Хронични болести
Хроничните заболявания (най-често хронични възпалителни процеси в женските полови органи, като ендометрит, салпингоофорит) могат да провокират заплаха от спонтанен аборт и спонтанен аборт.

Преждевременно пукане на мехура и изтичане на амниотичната течност
То води до преждевременно раждане. Случва се най-често поради инфекции (както специфични, така и неспецифични). При преждевременно пукване на мехура може да бъде трудно да се поддържа бременността, но понякога е възможно да се удължи поне с 2-3 седмици. Естествено, лечението се провежда само в болница и изисква внимателно наблюдение на състоянието на жената и плода.

Продължава на страницата на Новите родители