Единственият начин да избегнем влиянието на околните върху нашия живот е, като престанем да сме част от социалната реалност, която познаваме. С други думи, това влияние е неизбежно.

И все пак, от нас зависи дали ще му позволим да определя всеки наш ход, или ще изберем да му попречим да се меси в поведението и действията ни. Разбира се, първата част далеч не звучи като рецепта за по-щастлив и спокоен живот. Затова нека видим някои от начините да се отървем от товара на постоянната грижа за другите.

„Вие сте най-големият си враг. Ако се научите да не изисквате невъзможно съвършенство от себе си и от другите, може би ще намерите щастието, което винаги ви се е изплъзвало“ – Лиса Клейпас, Love in the Afternoon.

Не очаквайте другите да ви уважават, ако сами не уважавате себе си

Самовъзприятието ви е ключът към вашата същност. Именно то води хората, търсещи път към вас. Трябва да разберете, че не можете да очаквате някой да ви уважава, ако не уважавате сами себе си, нито пък някой ще ви се възхищава, ако сами не си се възхищавате. Точно в тази минута, вземете решението да спрете да търсите доказателства в другите за това, че сте красиви, силни и способни. Вярвате или не, вие сте изключителни. Никога не се съмнявайте в това!

Спрете да очаквате от хората да знаят какво мислите

Били ли сте някога разочаровани от действията или бездействието на някого, просто защото не сте му обяснили как точно бихте искали той да постъпи? Тогава е време да разберете, че хората не можем да четем умове. Спестете си разочарованието и спрете да очаквате от околните да знаят какво ви се върти в главата. Комуникацията е ключът към здравословните взаимоотношения и вътрешния мир. Когато опознавате нов партньор, зарежете игричките и просто говорете това, което мислите. Когато имате проблем с приятели, бъдете честни и проявете готовност да обсъдите ситуацията. Ако смятате, че е време да получите повишение, кажете го ясно и бъдете готови да покажете, че заслужавате. Разбира се, има неща, които трябва да бъдат почувствани, а не казани. Вземете това предвид и подхождайте към всяка ситуация открито. Ако сте искрени и споделяте мислите си, ще си спестите много и неприятни недоразумения и усложнения, а животът ви ще стане по-хубав.

Не очаквайте от другите да ви правят щастливи

Сигурно някъде там има човек, който ще ви направи щастливи, но не го търсете. Спрете да очаквате от всеки един човек, с когото ви срещне животът, да ви носи радост и блаженство. Понякога ще имате чувството, че някой ви прецаква живота, но като го съдите и му се ядосвате, няма да стигнете доникъде.  Приемете факта, че личното щастие е най-естествената цел на всяко човешко същество. Понякога чуждата представа за щастието може да ви се стори в разрив с вашата собствена. Трябва да разберете, че това е напълно нормално и че сте напълно способни да бъдете щастливи без чужда намеса. Друг път, представата ви за щастие ще включва и човек, когото сте срещнали и който ви е станал скъп.