Нарцисизмът e сериозен психологически проблем, това е личностно разстройство, което се изразява във формирането на представа за себе си, която се основава на фалшиво „аз". Поради това тези хора свръхидеализират въображаемия си образ, който защитава тяхната реалност. Всъщност това е защитна реакция на нарцистичното самосъзнание. В момента, в който осъзнаят, че живеят в илюзия, могат истински да се сринат.  Ето кои са 6-те неща, които изправят косите на нарцисистите:

1. Тактиката на игнориране на идеализирания образ.

Нарцисистът вижда себе си като безгрешен и неустоим. Със сигурност има високо самочувствие на човек, който е по-умен, по-хитър, по-съобразителен, по-интелигентен от останалите. Възприема себе си като център на света.

Ако отношението на околните не е като към такъв тип човек, то нарцисистът сериозно може да се разклати психически. Ако започнете съзнателно да игнорирате нарцисиста – не връщате обаждането му, не вдигате телефона, не отговаряте на съобщенията му, показвайки му, че е не особено важен за вас, то непременно го удряте право в достойнството.

2. Тактиката на разчупване на очакванията.

Нарцисистът има твърдо изградена представа за вас. Това се дължи на факта, че те са хора с много твърди убеждения за света и хората. Вие сте част от тази неизменна представа, която трудно може да се промени.

Опитайте да разчупите тази представа. Покажете на нарцисиста, че е дълбоко заблуден в представите си за всичко. Покажете му своето друго лице. Настоявайте, че сте значими колкото него. Всичко това ще го извади от рутината на представите му и ще го разклати психически.

3. Тактиката на разбиване на нарцистичния план.

Тази тактика е огледална. Ако все още не сте били обезценени от своя нарцисист в обкръжението ви, със сигурност ще бъдете. Така че защо да чакате да се случи, вместо да поемете инициативата. Нанесете първи този много жесток удар – развенчайте манията на нарцисиста за величие, красота и интелигентност. Ако му покажете с глас, мимика, жестове неговата собствена незначителност – че не е толкова умен, колкото си въобразява, че не знае толкова, колкото претендира – наблюдавайте психическия срив на фалшивото нарцистично „аз“.

4. Тактиката на посочване на грешките му.

Просто посочете всички грешки на нарцисиста, изредете му ги, преувеличавайки дори. Нарцисистите са склонни да бъдат всезнаещи и имат илюзията, че винаги са прави - разбийте я на пух и прах. Това също е доста болезнено за нарцисиста, но вие се борите за честта и достойнството си, отстоявате живота си, така че имате пълното право да го направите.

Но бъдете подготвени за бурна агресивна реакция - това е основен знак, че сте се докоснали до болното му място.

5. Тактиката на сивия камък.

Тази стратегия директно обезсилва фалшивото „аз" на нарцисиста. Ако искате да работите директно върху лъжливото „аз" на нарцисиста, за да намалите силата му, трябва да спрете да го захранвате с енергия. Не става въпрос да преминете от обожание, преклонение и уважение към грубост, отвращение, неуважение и презрение. А за нещо много по-просто и по-екологично - изключвате всяка емоция. Отказвате се от всякакво емоционално съдържание - това е добре позната и много ефективна тактика на „сивия камък".

Нарцисистите са склонни към театралничене и спретване на сцени – най-добрата тактика е да останете напълно безразлични към тези изпълнения. Когато реагирате с огорчение, когато молите за милост, когато плачете, когато се възмущавате, когато ги заплашвате с тежки последствия, когато сте разтърсени от всичко това – от това се „храни“ нарцисистът. Когато реагирате с апатия, вие го наказвате и обезоръжавате.  

6. Продължавайте да си живеете живота

Това е още по-сигурна и здравословна стратегия, когато започнете да живеете живота си. Във всяка травматична връзка съществува опасна тенденция да загубите себе си като личност - мозъкът ви е промит, развивате чувство за малоценност, започвате да се виждате през чуждите очи и постепенно изчезвате. Трябва да прекратите подобно поведение. Не спирайте да обичате себе си и да имате самочувствие на пълноценна личност.

Дори ако отдавна не сте в контакт с нарцисиста, най-вероятно неговият глас все още управлява поведението и живота ви. Сложете край на това и вземете живота си в свои ръце. Поправете счупеното, укрепете духа и волята си, заобичайте отново себе си. Ърнест Хемингуей е казал, че всички ние сме счупени и именно в местата на счупване сме най-силни.