Зъбната плака представлява онова жълто нещо, състоящо се от бактерии, което покрива част от зъбите ви. Със сигурност сте забелязали, че с времето плаката става все по-упорита и се втвърдява. Освен че вреди на здравето ви, тя създава неприятно впечатление у околните хора. В следващите редове ще научите как да я елиминирате, използвайки доказани във времето натурални средства.

Сода за хляб

Сода за хляб може да изчисти плаката от зъбите доста лесно. Просто натопете влажна четка за зъби в сода за хляб и нежно търкайте зъбите и венците. Добавете щипка сол за по-добър ефект.

Алое вера

В купичка комбинирайте половин чаша сода за хляб, чаша вода и добавете една чаена лъжичка гел от алое. По желание може да добавите и няколко капки лимоново масло.

Разбъркайте сместа добре (ако е необходимо добавете още малко вода) и изплакнете устата си с нея. Правете този трик всеки ден или през ден, за постигане на максимално добри резултати.

Портокалови кори

Портокаловите кори често се използват като естествено избелващо средство за премахване на петна от зъбите. Освен това, веществото лимонен в портокаловите кори помага за премахване на плаката, без да навреди на емайла, а витамин С, съдържащо се в тях, помага за предотвратяване на растежа на микроорганизми върху зъбите.

Разтрийте свежи портокалови кори директно върху зъбите и венците преди лягане. Изплакнете на следващата сутрин. Повторете, ако е необходимо, за да запазите зъбите си чисти и бели.

Ако не разполагате с пресни портокалови кори, можете да използвате изсушена портокалова кора на прах.

Сусамови семена

Сдъвчете шепа сусамови семена, без да ги поглъщате. Почистете зъбите с четка, за да премахнете остатъците от употреба на лечебното средство. Сусамовите семена действат като естествен ексфолиант. Те почистват и полират зъбите, като заедно с това отстраняват зъбния камък.

Кислородна вода

Да, това е страхотен начин за премахване на зъбен камък от устата ви. Вземете 3 супени лъжици кислородна вода  3 процента и ги излейте в чаша вода. Жабуркайте водата в устата.

Бананови кори

Разтъркайте нежно зъбите си с помощта на вътрешната бяла част на кората в продължение на 2-3 минути, а след това изплакнете с вода. Правете този трик редовно, за поддържането на добра устна хигиена.