Представете си само… живеете на тропически остров (ама без насекомите), можете да ставате сутрин, когато си пожелаете, можете да правите, каквото си искате. Имате си своя Джийвс (Удхаус ви е разказвал за него), който сутрин ви поднася топло кафе с кроасан. От висотата на своята красива тераса виждате само океана под нозете си. Спите в сатенени завивки, имате огромна вана, в която прекарвате часове…

В психиката на човека е заложен стремежът към по-добър живот, мечтата за щастие. Винаги си казваме, че има време, за да бъдем по-щастливи и по-успешни. Докато вярваме в това обаче, времето се изнизва неусетно, косите побеляват, а се оказва, че все не сме достатъчно щастливи. Всъщност понякога е много лесно да подобрим начина, по който възприемаме живота си. В интерес на истината можете да поканите щастието в ежедневието си само в пет лесни стъпки.

1. Казвайте нещо положително всеки ден.

Черните хроники от медиите се стараят да вгорчат живота ни, да ни накарат да съществуваме в стрес, паника и постоянно напрежение. Битовите сметки също работят в тази посока. Само че е важно да се опитвате да погледнете отвъд това, което ви заобикаля, и да се постараете да откривате положителното в живота си. Здрави ли сте? Имате ли покрив над главата си? Имате ли храна на масата си? Познавате ли хора, които обичате и които ви обичат? Когато се съсредоточите върху положителното и си го повтаряте, ще промените и настроението, и нагласата си към света. Черногледите хора са се вкопчили в това, което нямат. Бъдете от тези, които ценят онова, което имат. А то не е малко, нали? Важното е да не го приемате за даденост.

2. Подарявайте.

Със сигурност обичате да подарявате подаръци за Коледа. Замислете се защо. Има нещо вълнуващо не само в опаковането, а в цялостната идея да изненадате любим човек, да видите радостта в очите му. Със сигурност ви се е случвало да ви се „убие” ентусиазмът от човек, който или не разопакова подаръка си пред вас (доста е неучтиво, между другото!), или промърморва едно „Нямаше нужда”. Ето, половината от удоволствието да подарите е да доставите радост. Представете си, че правите това всеки ден. Ясно е, че с опаковането на подаръци няма да стане, затова „опаковайте” добра дума, направете жест, проявете интерес, предложете помощта си. Да даряваме на другите дарява щастие и на нас.

3. Изпълнете някоя важна задача по-рано от предвидения срок.

Смята се, че един от основните източници на стрес е работата ни. Този стрес си увеличава размера значително, когато приближават крайните срокове за изпълнение на важни задачи или проекти. Никога не оставяйте днешната работа за утре, казали са хората и са имали право. Отхвърлете задачите си или ги разпределете равномерно във времето. Не си казвайте: „Първо да си почина, после ще поработя.”, направете обратното и ще се изненадате колко по-приятна и пълноценно ще бъде почивката ви.

4. Хапвайте черен шоколад за награда.

Според една статия в списание Health черният шоколад подобрява кръвообращението и понижава кръвното налягане. Освен това съдържа магнезий, който има успокояващо въздействие и понижава нивото на стреса. И ако всичко това не ви е достатъчно, черният шоколад повдига духа и подобрява цялостния тонус на организма. Хайде, отчупете си едно блокче. Или две…

5. Отказвайте се, когато се налага.

Със сигурност сте чували фразата, че човек никога не трябва да се отказва. И това наистина е чудесен девиз, ако участвате в състезание. Но животът не е надпревара. Трябва да познавате границите и възможностите си. Трябва да знаете кога да спрете и да си дадете почивка, кога да не се нагърбвате с още една задача. Опитайте и ще усетите едно особено чувство на свобода. Светът не свършва с вашата почивка.

Основният ключ към щастието е да не спирате да го търсите, да откривате онова, което ви носи спокойствие и радост и да не преставате да го правите. Не се чувствайте гузни или виновни. Нищо не е по-важно от вътрешната ви хармония. Никой не може да бъде щастлив вместо вас.

Автор: Цветелина Велчева