Те здраво държат внучето в железен захват. 
Те най-добре знаят от какво се нуждае.
Те не търпят чуждо мнение и винаги раздават съвети.
Те се стараят да бъдат добри баби, но не усещат как пренебрегват татко, тровят живота и на детето, и на родителите му.

1. Вечно мърморещата баба
Ще я чуете да казва: „Оле, какъв си ми слабичък“, „Какъв болнав вид имаш“, „Теб май никой не те храни. Не ги ли е жал?“
Ако се повтори 1-2 пъти, не е страшно. Ако обаче това не престава и бабата си е поставила за цел да го храни винаги, когато може, да лекува раните му, да плаче заедно с него, положението клони към диагноза. Неприятно и вредно е.
За детето е некомфортно, то се чувства безпомощно, самооценката му страда.

Какво да направите: поговорете с бабата. Помолете я пред детето да не изрича на глас своите опасения и страхове.
Трудно ще обясните на детето ситуацията, но си заслужава да опитате. Създавайте му по-голяма увереност в силите му – сравнявайте заедно таблиците за ръст и килограми, обсъждайте с него здравословното хранене, хвалете го, когато прави разумен подбор на храни.

2. Бабата жертва
„Целия си живот съм посветила на него“, „Родителите му са все заети“, „Дори и в отпуска не съм излизала, само с внука се занимавам“, „За мен старост няма, трябва да бдя над детето!“
Подобни откровения могат да отровят живота на вашето дете. То ще започне да се чувства виновно, че се намесва по този начин в живота на баба си.

Какво да направите: потърсете алтернатива – човек, който да се грижи за хлапето, занималня, детска градина или почасова работа за вас.
Ако бабата е недоволна от живота въобще, никакви разговори и доводи от ваша страна няма да променят ситуацията. Детето не бива да изпитва чувство на вина.

3. Баба, която е озлобена към родителите
„И това ми било майка“, „ Как можа да омае сина ми?“, „Твоят татко само на дивана ли умее да лежи?“
Ако по някаква причина бабата е на нож с родителите, детето винаги остава между чука и наковалнята. Бабата ще излива своите емоции върху него (върху кой друг, ако не върху него. То трябва също да знае!)
Обидите, ненавистта към бабата или обратното подронването на авторитета на татко и мама – това са все варианти на едно и също. И последиците са едни е същи – психиката на детето страда.

Какво да направите: поставете пред бабата ултиматум. Или да спре да обсъжда тази теми с внука, или да не го вижда въобще.
За съжаление, нямате друг ход.

Продължава на страницата на Новите родители