В сезона на дългите ваканции на прага на лятото кроим слънчеви планове за почивка и е важно са се фокусираме над това какви грешки да не допускаме и на какво да обърнем внимание, за да имаме приятна и безпроблемна ваканция. Ето 5 приятелски съвета от онлайн туристическа агенция eSky.

Подгответе се предварително

Често забравяме да „проучим“ мястото, на което отиваме, а това може да ни изиграе лоша шега. Непременно проверете визовия режим, ако летите до дестинация извън Европейския съюз. Има държави, в които макар и по-скъпо, можете да издадете визата си и на летището, при влизане в страната, но има и такива, в които това е невъзможно.

Не забравяйте да проверите и валидността на документите си за самоличност. Хубаво е винаги да имате документ, валиден поне 6 месеца напред от датата на пътуването ви.

Подгответе се и с най-важните телефонни номера на мястото, на което отивате: полиция, спешна помощ, номер на посолство.

Пазете личните си вещи

Колкото е по-посещавана една дестинация, толкова по-голяма е вероятността на най-оживените места и забележителности да има хора, дошли с цел кражба от туристите. Не се изненадвайте от табелите, предупреждаващи да се пазите от джебчии. Затова има едно решение - не оставяйте вещите си без надзор и бъдете по-внимателни.

Още по-добре е, ако не носите много пари в брой и скъпи бижута, които да привличат вниманието и да изкушават недоброжелателите.

Поинтересувайте се за валутата

Хубаво е винаги, когато пътувате, да плащате с местната валута – така излиза най-изгодно, а и не навсякъде може да се плаща с карта. Добър вариант е да смените пари предварително, но ако не сте го направили, проверете какъв горе долу е курсът и обменяйте валута само в банки или в лицензирани обменни бюра, за да избегнете опит за измама. Можете да ползвате и банкомат, но при всички случаи се поинтересувайте каква комисиона ще ви бъде удържана.

Продължава на страницата на Новите родители