Познати са ви пеперудките в стомаха, нали? Изглежда, че любовта прави много повече от това обаче, като оказва огромно влияние върху цялостното състояние на организма ни – изчервяване, потене, хормонални и физиологични промени. Някои от тези симптоми понякога са толкова очевидни, че лесно можете да разкриете влюбения дори когато се преструва на безразличен.

1. Хормонални промени

Науката отдавна е потвърдила, че група хормони е отговорна за силните ни чувства, които понякога могат да замъглят съзнанието ни. Тези хормони са и виновниците за романтичността и страстта, които трудно се поддават на контрол. Трябва да имате предвид обаче, че признаците за любов при мъжете са различни в сравнение с тези при жените. Внезапно мъжете стават необичайно романтични, нежни и грижовни заради увеличените стойности на окситоцин. Жените, от друга страна, усещат огромен прилив на енергия и засилено сексуално желание заради увеличените стойности на тестостерон. За съжаление, когато нивото на хормоните се върне към нормалната си стойност, понякога жените загубват интерес, а мъжете забравят чувството си за романтика.

2. Промяна в гласа

Промените в телата ни не спират с края на страстта в една връзка. Проучване сочи, че когато жената говори с любимия си, гласът й автоматично става по-нежен и тънък. Според друго изследване пък жените могат да манипулират гласа си, като го правят да звучи по-плътно, за да са по-привлекателни. Само дето мъжете предпочитат по-тънките гласчета, защото ги намират за по-женствени.