Има два основни начина да си развалите вечерта на 14 февруари. Първият е да се изпокарате дали празнувате Свети Валентин или Трифон Зарезан. А вторият – да решите да полеете и двата повода, но да не случите на добро вино. Защото дори да е скъпо, „марково“ и отворено пред вас, то може да се окаже провал. Как да избегнете това?

Уви, не е достатъчно да разклатите чашата и да вдъхнете аромата. Ако мирише странно, кой гарантира, че това вино не трябва да мирише точно така? Дали няма да се изложите, ако върнете бутилката? Или съдържанието й наистина е развалено?

В книгата си „Виното – всичко, което трябва да знаем за него“ /“Книгомания“/ Катрин Кол дава полезни ориентири за всички, които си признават, че не знаят достатъчно. Там може да се намерят кратки, но остроумни насоки за избора на вино в ресторанта и в магазина, за значението на реколтата и на мезето, за ритуала на поднасянето и за тенденциите в производството.

Според нея има пет признака, по които лесно може да се познае лошото вино.

Не пийте, ако:

 1. Червеното вино ухае на пуканки с масло или има вкус на карамел. Това вероятно означава наличие на диацетил – страни­чен продукт на ферментацията. Допустимо е само за някои шардонета, при които производителите са търсили умишлено такъв ефект.
   
 2. От бутилката лъха на мокър картон, на плесенясал басейн или на влажно мазе. Познавачите го наричат „мирис на тапа“, но всъщност става дума за химичното съединение 2, 4, 6-трихлороанизол; проблемът обикновено е при отделни бутилки и друга от същия производител може да се окаже наред.
   
 3. Виждате, че корковата тапа се подава малко повече от гърлото на бутилката или цветът на виното кафенее. Може да подушите и миризма на задушени зеленчуци, ако упорствате да вкусите, каквото са ви донесли. Всичко това означава, че бутилките са държани в твърде затоплено помещение.
   
 4. Усещате мирис на оцет или на лакочистител. Явно нещо неприятно се е случило при обработката или при съхранението на виното. Такава миризма е в рамките на нормалното само при ацетоновите лепила; нова бутилка от същата марка вероятно ще бъде същото разочарование.
   
 5. При издърпването на тапата се сещате за ядосан скункс или си представяте купа с развалени яйца. Сярата в различни форми е и приятел, и враг на винаря. Тя действа като консервант, но прекали ли се с дозата, положението става непоправимо. 
Gallery